Søndagssamtalen

– Jeg er utvilsomt et bedre menneske nå, sier Trond Birkedal

– Jeg har fått en reorientering av verdier: Hva er viktig i livet, og hva er ikke viktig, sier Birkedal.

Bilde: Kristian Meisingset

Skyldfølelsen går aldri vekk, men livet er bedre enn det var før dommene for utuktig oppførsel, sier han til Minerva.

– Hele identiteten min var vekk. Masken var falt, forteller Birkedal. Han husker tilbake til tiden rundt avsløringene i 2011, mediekjøret og dommene i 2012.

1. april 2011 ble den da 31-årige politikeren Birkedal løslatt fra Åna fengsel etter ti dagers varetekt. Den ene telefonen hadde den unge ordførerkandidaten i Stavanger og sentralstyremedlemmet i Fremskrittspartiet brukt på å ringe partiet: Han trakk seg fra alle verv.

Fire år tidligere hadde VG kåret Birkedal, Torbjørn Røe Isaksen (H) og Anette Trettebergstuen (Ap) til Norges største politiske talenter. Nå var alt over.

Da han kom hjem til huset i Stavanger, stod det blomster fra naboen utenfor døren. Til tross for det han hadde gjort, var isen brutt. Det var greit at han fortsatte å bo der.

Når Minerva treffer ham snaue syv år senere, møter vi en forandret mann: Trond Birkedal lever et helt annet i dag enn han gjorde før krisen.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Forferdet over egen reaksjon

En av Norges største #metoo-skandaler kom lenge før #metoo-bølgen.

Birkedals sak, alle forskjeller til tross, kan kanskje si oss noe om hvordan Trond Giske, Kristian Tonning Riise og Ulf Leirstein har det i dag.

Vi begynner med selve fallet:

Søndag 20. mars 2011 glapp fotfestet, og Birkedal føyk utfor stupet: En 19 år gammel tidligere FpU-er oppdaget at Birkedal hadde filmet ham og flere andre med skjult kamera. Han anmeldte ham til politiet, som kom på dagen og arresterte ham.

Tirsdag uken etter stod navnet til Birkedal på trykk i Dagbladet, og onsdag gikk 19-åringen ut med historien sin i VG. Saken hadde knapt begynt, men dommen hadde på mange måter falt.

Senere ble siktelsen utvidet til å omfatte seksuell omgang med en 15-åring. 15-åringen, som i 2011 var blitt 17 år gammel, fortalte historien sin til pressen, men Birkedal nektet for skyld.

– Det sier alt om hvor ødelagt du er som politiker.

I februar 2012 ble Birkedal dømt: Tingretten frifant ham for seksuell omgang med 15-åringen, men han hadde innrømmet det første forholdet og fikk 60 dagers fengsel for å ha filmet flere unge menn med skjult kamera. En del av saken handlet om at han hadde brukt en falsk internettprofil for å få nakenbilder av gutter under 18 år.

Lagmannsretten gjorde i oktober om på dommen og kjente ham skyldig også i seksuell omgang med 15-åringen. Straffen ble endret til syv måneders fengsel og 60 000 kroner i oppreisning.

Birkedal anket både straffeutmålingen, saksbehandlingen og lovanvendelsen til Høyesterett. De tok bare opp straffeutmålingen til behandling, og anken ble forkastet i februar 2013.

Det første Birkedal gjorde i varetekt, var altså å ringe Frp for å kutte alle verv. Det var av hensyn til partiet. Men når Birkedal ser tilbake på det i dag, er han forferdet.

– Det sier alt om hvor ødelagt du er som politiker. At du ikke ringer moren din, det er helt på trynet. I ettertid hadde jeg aldri ringt partiet først. Jeg har fått en reorientering av verdier: Hva er viktig i livet, og hva er ikke viktig.

Visste at det var galt

Da Birkedal slapp ut, var han bevisst: Han leste ikke mye om saken i pressen. Han visste at han ikke kunne kontrollere pressestormen eller korrigere alt han ønsket.

Og han stilte kun opp på noen få intervjuer. Først et intervju med en journalist han stolte på i Rogalands Avis da han kom ut av varetekt. Så et lengre intervju med Magasinet Plot.

Plot-intervjuet stod i nr. 4-2011 og gikk over 24 sider. Da han gjorde intervjuer senere, som Viggo på lørdag 5. november 2011, var det en forutsetning at journalistene hadde lest Plot-intervjuet.

Birkedal var også svært rask til å si at det han hadde gjort, var galt.

Han visste at det var galt også da han utførte handlingene, men han rasjonaliserte det bort.

«Jeg sa til meg selv at det var en victimless crime. De fikk jo aldri vite det. No harm done», sa han til Plot.

– Jeg kan ikke forstå at den ikke skal være en rimelig tvil som kan komme tiltalte til gode.

Slik tenkte han imidlertid ikke etter pågripelsen, forteller han til Minerva.

– Når du blir konfrontert med handlingene dine, vet du selvfølgelig at dette er helt feil.

Når det gjelder dommen for seksuell omgang med 15-åringen, har han stadig lyst på gjenopptagelse.

– Når du er frikjent i tingretten og dømt i lagmannsretten, da er det en tydelig tvil der. Jeg kan ikke forstå at den ikke skal være en rimelig tvil som kan komme tiltalte til gode.

– Men Høyesterett forkastet anken din?

– De tok kun stilling til straffeutmålingen, ikke til skyldspørsmålet.

Birkedal er ikke lenger politiker. Men han snakker som en politiker, og det virker som om han bare sier ting han har tenkt nøye gjennom på forhånd.

At ordvalget fremstår regissert, betyr ikke at Birkedal lyver, men at han har en strategi. Etter varetekten hadde han tenkt gjennom hvordan han ville fremstå, og det har han stadig.

Brennemerket i Frp

«Jeg har innsett at jeg aldri kommer til å bli kvitt skammen og den dårlige samvittigheten», sa Birkedal til Plot.

Syv år senere er skammen stadig med ham, men den styrer ikke livet hans, og den er ikke det første han tenker på når han går ut om morgenen.

Angeren og skyldfølelsen ligger lenge framme i hodet.

– Skyldfølelsen overfor de som er rammet, vil aldri gå vekk.

Etter at saken ble kjent i offentligheten, skrev han brev til ofrene for å si unnskyld. Noen svarte, andre svarte ikke, men mer kunne han ikke gjøre, mener Birkedal.

De fleste i Fremskrittspartiet kuttet alle bånd til ham, i hvert fall i mange år. Mange følte seg lurt. De var forbannet for det han hadde gjort, og de visste ikke lenger hvem han var.

Selv den dag i dag er han brennemerket. Flere vil ikke ha noe med ham å gjøre.

– Jeg sviktet dem, og jeg bærer ikke nag til partiet.

Familien ble øyeåpner

Til hans overraskelse stilte familien og flere venner opp for ham etter avsløringene, dommen og soningen, som han ble ferdig med påsken 2014.

– Jeg forventet at folk ville konfrontere meg eller reagere negativt. Jeg ble selvfølgelig glad, og jeg gjorde alt jeg kunne for å få en normal hverdag.

Kanskje var det denne vendingen – bort fra politikken, inn mot nærere relasjoner med færre mennesker – som førte til det han kaller en reorientering av verdier.

– Før gikk jeg på møter, var i debatter og reiste om kveldene og i helgene. Da niesen min ble døpt, kunne jeg ikke komme, for jeg var på en konferanse i Bergen. Det var en latterlig prioritering.

– De var der helt ubetinget og skulle ta vare på meg.

Han begynte på statsvitenskap på universitetet og var igjen bevisst: I stedet for å isolere seg mens dørstokken ble høyere og høyere, gikk han raskt ut i sitt neste liv.

– Hvordan følte du det da familien og venner stilte opp for deg?

– De var der helt ubetinget og skulle ta vare på meg. Det var en øyeåpner, og du blir ekstra glad i familien din når de stiller opp sånn.

Kjærlighetslivet blomstret raskt. Han opprettet en profil på datesiden Gaysir i 2011, ble intervjuet av Frank Rossavik til homomagasinet Blikk mot slutten av året og var singel i et år.

– De du møtte, dømte de deg?

– Nei, de fleste visste hvem jeg var. De som ville dømme meg, tok ikke kontakt.

En av dem han fikk kontakt med i 2011, bodde i Trøndelag. De fortsatte å ha snakke sammen de neste to årene, ble godt kjent, og i 2013 flyttet de sammen i Stavanger.

– Vi fikk oss katt og stasjonsvogn og ble en kjernefamilie.

Et bedre menneske nå

Birkedal skjønte på et vis at han var homofil fra han var 12-13 år gammel. Men han erkjente det ikke, han hadde ingen etablert homofil identitet, og han stod ikke fram med det før etter at skandalen var et faktum i 2011.

«Hadde jeg vært åpen om dette med legning lenge før, hadde jeg jo aldri gjort det jeg gjorde», sa han i Plot-intervjuet. Han har stadig den samme oppfatningen.

– Det er ingen unnskyldning, men en forklaring, understreker han.

– Hvis du kjemper mot naturen, blir det en veldig spenning. Du vinner ikke over naturen. Naturen vinner 10 av 10 ganger, tipper jeg. Det gjorde den her, og det fikk et veldig uheldig utslag.

Nå når Birkedal er åpen homofil og lever i et samliv, kunne han aldri vurdert å gjøre noe i nærheten av det han gjorde den gangen, sier han.

Trond Birkedals dommer

  • I februar 2012 ble Birkedal dømt til 60 dagers fengsel, hvorav 20 dager ubetinget, etter at han hadde filmet unge menn med skjult kamera. En del av saken handlet om at han hadde brukt en falsk internettprofil for å få nakenbilder av gutter under 18 år.
  • I oktober 2012 ble Birkedal også dømt for seksuell omgang med en 15-åring. Straffen ble endret til ubetinget fengsel i syv måneder og oppreisning på 60 000 kroner.
  • Birkedal anket både straffeutmålingen, saksbehandlingen og lovanvendelsen til Høyesterett. De behandlet kun straffeutmålingen, og de avviste anken i februar 2013.

– Satt på spissen: Er du et bedre menneske i dag, eller kunne du gjort noe sånt igjen?

– Jeg er utvilsomt et bedre menneske nå.

Da Birkedal var ordførerkandidat, ble det holdt mot ham at han var en broiler uten livserfaring. Var det noe krisen i 2011 og 2012 ga ham, var det livserfaring.

– Jeg lærte hva som er viktig i livet, jeg ble kjent med folk i fengselet, og jeg lærte å skille mellom folk og handlinger. Når man er Frp-er, er det ett fett, da er det det samme.

Selv om man har begått gale handlinger, kan man være gode mennesker, lærte Birkedal.

– Hvis jeg var politiker nå, ville jeg vært en mye bedre politiker.

– De politikerne som er i sånne saker nå, som Kristian Tonning Riise, vil sannsynligvis lære noe, bli mer reflekterte og vokse som mennesker.

Fokuset på læring gjør det sikkert lettere å bære skyldfølelsen, men jeg spør meg om det er for regissert. Men det virker også både ærlig og plausibelt: Den kraften lovbruddene ble et svar på, finner nå et annet utløp. Birkedal lever i tråd med legningen sin, og det har gjort ham mer harmonisk. Dessuten har han gått en strafferunde med refleksjoner.

Vil ikke ofre friheten

Birkedal måtte gå en veldig lang omvei i livet før han fant fram til seg selv. Nå lever han med samboer, familie, venner og jobb i familiebedriften.

– Jeg er veldig glad i A4-livet, sier han.

Det er en uttalelse mange kjenner seg igjen i. Men om Birkedal hadde møtt seg selv fra 2010, ville han møtt et menneske med helt andre verdier.

Slik kan store kriser og brå overganger virke på mennesker.

– Etter jobb har jeg noen å komme hjem til. Vi går ut og spiser middager. Vi besøker venner. Det er noe jeg aldri hadde fått oppleve om jeg ikke hadde blitt kastet ut av skapet.

– Det eneste målet jeg har i livet, er å være verdens beste onkel.

Birkedal fullførte aldri statsvitenskapsbacheloren, men han er økonomi- og personalsjef i familiebedriften, som er et byggefirma som jobber med å legge tak i Stavanger-regionen. Der begynte han å jobbe allerede i august 2012.

På den tiden hadde han to andre jobbtilbud. Men de lignet på det politiske arbeidet han var ferdig med. Man forventet kveldsarbeid en eller to dager i uken, og det ville bli reising i helgene.

– Jeg klarte ikke det livet. Jeg kunne blitt slukt igjen.

I stedet begynte han i en deltidsstilling i familiebedriften. Der hadde broren nylig tatt over som daglig leder fra faren, som stadig jobbet der, og både søsteren og søsterens samboer var der.

– Nå jobber jeg 80 prosent. Jeg kommer i 9-tiden, går i 14-tiden og har en leilighet i Spania som jeg reiser til når jeg vil. Det er en fantastisk frihet.

Og han er blitt onkel til sju unger.

– Det eneste målet jeg har i livet, er å være verdens beste onkel.

– Hvor lang tid tok det før du ble lykkelig igjen etter krisen?

– Det må nok fram til jeg flyttet sammen med samboeren min. Da var livet komplett, med jobb, venner, familie, en kjæreste jeg var og er kjempeforelsket i, og en svigerfamilie som tok godt imot meg, noe som ikke var gitt.

– Tenker dere på unger selv?

– Nei. Vi skal ikke ha unger. Vi vil ikke ofre noe av friheten vår, og det ville vært komplisert for oss å få unger. Homofile har rett til å adoptere, men ingen andre land vil adoptere barn til homofile i Norge. Skal man adoptere norske barn, må man begynne som fosterforeldre.

I stedet har de en katt. Navnet? Reagan.

– Katten er barnet vårt. Og Reagan har de beste forutsetninger for å lykkes som katt.

Unike innsikter

I dag driver Birkedal ikke med politikk av noen art, med et lite unntak: Han er svært aktiv på Twitter.

– Ser du for deg at du noen gang vil bli politisk aktiv igjen?

– Nei.

Birkedal nøler ikke.

Han savner hverken politikken eller rampelyset, forteller han. Men noe savner han likevel: Når det er valgkamp, kunne det vært kjekt å være med.

– Men jeg vet ikke hvilket parti jeg ville vært med i.

– Har du god kontakt med politikere i dag?

– Ja, masse. Men jeg vil ikke henge ut noen.

– Hvis jeg har en unik innsikt, da må den fram, synes jeg.

Den politiske inaktiviteten har hatt ett annet unntak: Birkedal deltok på NRK Debatten i desember 2016. Temaet var borgerlige budsjettforhandlinger, og Birkedal likte det.

– Jeg hadde en analyse ingen andre hadde: Frp var villige til å gå ut av regjeringen på bensinavgiften, mente jeg. Det var en drømmesituasjon for Frp. Man trodde at Frp var et normalt parti som vil ha makt. Men Frp er ikke et normalt parti, og det blir de ikke heller.

– Kunne du tenke deg å delta på mer slikt?

– Ja. Hvis jeg har en unik innsikt, da må den fram, synes jeg, og da nytter det ikke med 1700 følgere på Twitter. Jeg kan mest være en Frp-ekspert, for det er dem jeg kjenner best.

Oppgitt over Frp

På Twitter innrømmet Birkedal at han stemte Venstre for å beholde Erna som statsminister.

Men Birkedal er blitt hverken Venstre- eller Høyre-mann.

– Jeg står langt til høyre for norsk politikk. Jeg er fortsatt en libertarianer med null tro på velferdsstaten. Perspektivmeldingene viser at vi ikke har råd til å fortsette som i dag.

– Har det du har vært gjennom, fått deg til å endre syn på politikk?

– Da jeg ble løftet fra partikaninrollen, der jeg måtte forsvare partiet til enhver tid, var det en fantastisk frihet. Jeg ser at politikken er mer nyansert.

Birkedal har fått et mer positivt syn på Arbeiderpartiet, røper han.

– Ap har noen gode poenger av og til. Det må det gå an å si. Og det er trist at Ap har rundt 20 prosent på målingene. Norge har godt av et sterkt Ap, og det er gunstig med maktskifter innimellom.

– Det var så tullete at det ikke er mulig å begripe.

Og så, når jeg utfordrer ham på Frp, våkner det gamle engasjementet.

– Frp har glidd i sosialdemokratisk retning de siste årene?

– Huff, ja. At Frp og Høyre ikke tør å diskutere sykelønnen, det provoserer. Og den skattereformen deres: Frps finansminister hadde mulighet til å legge fram tidenes forslag til skattereform. Så la de fram noe fislete, tuslete greier. Det var bare å ha et par forhandlingsmøter med Ap, så var Ap med på vedtaket. Det var så tullete at det ikke er mulig å begripe.

Og så øker regjeringen avgiftene i tillegg! utbryter Birkedal.

– Partiet het en gang «Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep»! Jeg blir oppgitt.

Det er et liv etterpå

Birkedal er brennemerket, men han får ikke lenger stygge blikk, forteller han. Det er som om folk ikke husker hva de kjenner ham igjen fra.

Derfor er han også reservert med å stille opp på slike intervjuer som dette.

– Jo mer tid som går, jo mer kan jeg være Trond, ikke Trond Birkedal.

– Hvorfor stiller du opp på dette intervjuet da?

– Det er viktig for dem som er midt i en slik krise nå, å vite at det er et liv etterpå. Det blir lysere selv om det er aldri så mørkt. Budskapet mitt er også at det går an å skille person og sak. Jeg har tabbet meg ut, men jeg er ikke et dårlig menneske for alltid.

– Hvordan har du det sammenlignet med tiden før krisen?

– Fantastisk bra, svarer Birkedal. Og i kveld skal han på A-ha-konsert i Oslo.

Intervjuet ble gjort lørdag 10. februar.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden