KOMMENTAR

Jeremy Corbyns ledertid går mot slutten. Men det er uklart om det fører til en politisk kursendring.
Jeremy Corbyns ledertid går mot slutten. Men det er uklart om det fører til en politisk kursendring.

UK: Velgerne krever kursendring

Ny stor Ashcroft-undersøkelse viser at Labour ikke kan regne med at tapte velgere vil komme tilbake når Brexit er ut av bildet. En større kursendring mot sentrum må til.

Publisert

Etter at Jeremy Corbyns Labour gjorde det overraskende bra i parlamentsvalget i 2017, har det vært trange kår for dem i partiet som ønsker en mer sentrumsorientert kurs. Men det dundrende nederlaget i desember gjenåpner debatten, og den får sitt fremste uttrykk i kampen om hvem som skal overta etter Corbyn, den mer moderate Keir Starmer eller corbynisten Rebecca Long Bailey. Starmer er klar favoritt.

I kampen om partiets fremtid er tolkningen av nederlaget i fjor helt sentralt. Skyldtes det bare Brexit, eller hadde partiet lagt seg for mye til venstre, sammen med at Corbyn selv var upopulær? Meningsmålingene både før og etter valget peker tydelig mot den siste forklaringen som den viktigste. Det bekreftes i den siste store målingenutført for Lord Ashcroft, en tidligere nestleder i det konservative partiet, som bruker betydelig egne midler for å gjennomføre store og grundige målinger.

Denne ganger ble mer enn 10.000 velgere spurt i midten av januar, samt mer enn 1.000 medlemmer av Labour. Det er vel kjent at medlemmene ligger klart til venstre for partiets egne velgere, og det fremgår også av denne målingen. Det store utvalget gjør at målingen omfatter så mange velgere som forlot Labour i fjor at svarene bør være ganske representative også for den gruppen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her