Minerva Debatt

Jihadister ledet opptøyer og angrep – Obama la ansvar på filmskaper

Da demonstranter gikk amok i Kairo og konsulatet i Benghazi ble angrepet, holdt Obama og Clinton de radikale islamistenes rolle skjult for folket. Det var en YouTube-video som hadde startet det hele, ble det påstått.

Da demonstranter gikk amok i Kairo og konsulatet i Benghazi ble angrepet, holdt Obama og Clinton de radikale islamistenes rolle skjult for folket. Det var en YouTube-video som hadde startet det hele, ble det påstått. 

I forrige ukes høring i den amerikanske Kongressen, kom det frem ny informasjon om Benghazi-angrepet i Libya, 11. september 2012. Det republikanske kongressmedlemmet Jim Jordan la frem dokumentasjon om hvordan Obama-regjeringen utad fremstilte angrepet som et demonstrasjon som spant ut av kontroll, mens daværende utenriksminister Hillary Clinton i telefonsamtale med den egyptiske statsministeren og i e-post til sin datter (aka “Diane Reynolds”) ga et helt annet bilde.

Til Chelsea skrev Clinton samme dag som angrepet at to av våre tjenestemenn ble drept i Benghazi av en al-Qaida-aktig gruppe. Til den egyptiske statsministeren Hesham Qandil sa Clinton dagen etter at “Vi vet at angrepet i Libya ikke har noe å gjøre med filmen. Det var et planlagt angrep, ikke en demonstrasjon”. Amerikanerne trodde at gruppen bak angrepet var knyttet til al-Qaida, sa hun.

Utad hevdet Obama-regjeringen det motsatte. Under et TV-intervju fem dager senere sa Susan Rice at angrepet fulgte i kjølvannet av en spontan demonstrasjon mot en antimuslimsk YouTube-video, en video produsert av en koptisk kristen i California, en video kalt Innocence of Muslims. Ekstremister hadde også deltatt i angrepet, la Rice til. Det amerikanske utenriksdepartementet hadde dagene i forveien strøket bort flere av CIAs vurderinger i regjeringens talking points. Clintons departement kuttet referansene til Ansar al-Sharia, en gruppe alliert med al-Qaida, samt referansene til CIAs tidligere advarsler mot mulige terrorangrep fra al-Qaida-tilknyttede ekstremister i Benghazi.

Ville legge ansvar på video
Selv én uke etter Benghazi-angrepet fortsatte Obama-regjeringen med å spre en feilaktig versjon av historien. Videoprodusenten ble gjort til syndebukk. Obama ble bedt om å forklare hva som hadde skjedd på Late Show With David Letterman. Presidenten trakk umiddelbart frem YouTube-videoen, selv om Letterman ikke hadde nevnt den. Han fordømte også videoen i sin tale for FNs Generalforsamling, to uker etter angrepet.

Åtte uker før presidentvalget mellom Barack Obama og Mitt Romney var det tydeligvis mer hensiktsmessig å fremstille angrepet som en oppspilt demonstrasjon mot en antimuslimsk video, en demonstrasjon som hadde spunnet ut av kontroll, sinte menn som ble blodtørstige.

Med det hadde ikke vært noen demonstrasjon i Benghazi. Det var et terrorangrep. Du møter ikke opp til en demonstrasjon i mørket, klokken ti om kvelden, med panservernvåpen, granater og kalasjnikover. Referansene til terroristene ble kuttet i Obama-regjeringens talking points, sannsynligvis fordi de ikke ønsket fokus på terrortrusselen og CIAs advarsler som de hadde oversett. Obama-regjeringen ville først ikke engang anvende ordet “terrorangrep” om hendelsen. En anonym kilde i regjeringen forklarte New York Times at terror “maler opp et bilde av Amerika under angrep, noe som Det hvite hus forsøker å unngå”.

Etter en minnestund for de amerikanske ofrene, skal Hillary Clinton ha gått bort til Charles Woods, far til en av de fire amerikanerne som ble drept i Benghazi. Clinton skal ha sagt til Woods at “vi skal få personen som lagde videoen arrestert og tiltalt”. Det var som om en videoprodusent i California skulle ha vært skyld i drapene, ikke religiøse fanatikere knyttet til al-Qaida.

In Amenas
I dag vet vi at medlemmer av Ansar al-Sharia i Derna og Benghazi skal ha deltatt i konsulatangrepet. I tillegg kan det nevnes at minst 12 av de 28 terroristene som deltok i In Amenas-angrepet i Algerie i januar 2013, hadde fått opplæring av samme Ansar al-Sharia i Benghazi, sommeren 2012. Førti mennesker, deriblandt fem nordmenn, ble drept i In Amenas.

Det var flere bånd mellom al-Qaida og Benghazi-angrepet og Kairo-demonstrasjonen. Nettstedet Long War Journal (LWJ) omtalte arrestasjonene av tre medlemmer av en al-Qaida-celle i Egypt i mai 2013. Disse arrestasjonene ledet til en mengde ny informasjon. Et av medlemmene av cellen skal ha reist til Iran og Pakistan og fått militær opplæring. “Nasr-cellen” skal ha hatt kontakt over internett med al-Qaida-medlemmer i Pakistan.

Egyptiske myndigheter hadde sin første aksjon mot gruppen i Kario i oktober 2012. To sentrale individer som ble arrestert var Muhammad Jamal al-Kashef og Tariq Abdul Azem. Førstnevnte, al-Kashef, hadde opprettet treningsleire for terrorister øst i Libya. Under etterforskningen av cellen fant egyptiske myndigheter kopier av brev fra al Kashef til al-Qaida leder Ayman al-Zawahiri, som antas å oppholde seg i Pakistan. Egyptiske myndigheter mente at al-Kashef hadde hatt ansvaret for kommunikasjonen mellom al-Qaidas sentrale ledelse og Nasr-gruppen.

Demonstrasjonen i Kairo
En måned etter det siste brevet til al-Zawahiri ble skrevet, deltok flere av al-Kashefs rekrutter i terrorangrepet i Benghazi. I tillegg til koblingen til Benghazi, er det interessant hvordan Nasr-cellen også var forbundet med flere av jihadistene som var med på å hisse opp demonstrantene foran den amerikanske ambassaden i Kairo under protestene mot YouTube-videoen.

Den yngre broren til al-Qaida leder al-Zawahiri, samt andre egyptiske jihadister, ledet demonstrasjonen i Kairo, 11. september 2012, samme dag som angrepet i Benghazi. Broren til al-Qaida-lederen skal ha formidlet kontakten mellom Nasr-cellens leder al-Kashef og al-Zawahiri. En video som al-Zawahiri produserte før hendelsene i Kario og Benghazi, inkluderte innskutte klipp av hans bror i Egypt.

Både Benghazi-angrepet og Kairo-demonstrasjonen ble med andre ord orkestrert av jihadister med bånd til al-Qaida.

Situasjonen etter slike angrep er alltid uoversiktlig. Ofte har hendelsen en internasjonal karakter som gjør at stater ikke greier å identifisere gjerningsmennene, eller forstå deres motiver. Det er likevel oppsiktsvekkende at både Obama og Clinton kjente til koblingen til al-Qaida allerede dagen etter Benghazi-angrepet.

 

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden