Outsideren Zelenskij

Volodymyr Zelenskij er et uttrykk for sinnet og forakten mange ukrainere føler for etablerte politikere – og vil bli Europas første jødiske president om han blir valgt.

Publisert Sist oppdatert

Dagen før presidentvalget er det vanskelig å tenke seg noe annet enn at outsideren og komikeren Volodymyr Zelenskij vil bli valgt til Ukrainas neste president. Zelenskij ligger over 30 prosentpoeng over den sittende presidenten Petro Porosjenko. En flere ganger utsatt debatt mellom de to kandidatene i går ettermiddag endte i gjensidig utskjelling, der Porosjenko beskyldte Zelenskij for å være uerfaren, for å ha snodd seg unna krigstjeneste og bevisst unngå å svare på spørsmål fra journalister, mens Zelenskij omtalte Porosjenko som en oligark som hadde fortsatt å berike seg i et fattig og krigsherjet land.

Zelenskijs fremste salgspunkt har vært ikke å være Porosjenko: Han har markert seg som en protestkandidat og et alternativ til hele den sittende politiske eliten i et land der mektige oligarker både har kontrollert økonomi, media og politikk siden uavhengigheten på begynnelsen av 1990-tallet. To revolusjoner har ikke har lyktes i å avvikle denne makten, selv om mye har blitt gjort i forhold til den omfattende korrupsjonen siden 2014.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her