KOMMENTAR

I 2014 ble det solgt rundt 830 000 bokser Joikakaker. Det høres jo mye ut, men betyr egentlig at hver sjette nordmann kjøper det én gang i året. Formodentlig tar det seks år å glemme hvor fælt det er, skriver Pål Mykkeltveit.

Det er innholdet i Joikakakene samer burde være krenket over

Greit nok at det er et kolonialistisk matprodukt sørfra, men først og fremst smaker det gyselig.

Publisert

Joikakaker er navnet på et avfallsprodukt som har vært til salgs i norske butikker siden begynnelsen av 1960-tallet. Kjøttkaker av reinsdyr høres i utgangspunktet velsmakende ut, det er kanskje den beste råvaren Norge har å by på, men Joika består kun av elleve prosent reinkjøtt. Produktet er slett ikke samisk, men oppfunnet av to søringer, de samme som fant opp Snurring. De ville lage en slags kjøttkake. Reinkjøttet ble brukt fordi det på den tiden var billigere enn storfekjøtt. Forøvrig lesset de på med potetmel, palmeolje, maisglukose og diverse andre ting.

Joika smaker med andre ord jævlig. Som en facebookvenn skriver det, «Har prøvd Joikakaker én gang, og jeg spiser heller flaggermus fra et kinesisk wet market før jeg gir det et nytt forsøk.» Men for 60 år siden ble det en salgssuksess. Det tror jeg sier en del om hvor dårlig vant nordmenn var i etterkrigstiden. Heller ikke i dag er vi kjent for å si nei takk til middelmådig halvfabrikata i butikkhyller og frysedisker, men Joika-salget har likevel gått nedover. I 2014 ble det solgt rundt 830 000 bokser. Det høres jo mye ut, men betyr egentlig at hver sjette nordmann kjøper det én gang i året. Formodentlig tar det seks år å glemme hvor fælt det er.

Man skulle derfor tro at det er selve produktet Joika som er en fornærmelse mot samisk kultur. Det mest solgte hermetikkproduktet i Norge er Spaghetti à la Capri. Det er åpenbart en fornærmelse mot italienere og italiensk matkultur. Det tror jeg enhver italiener vil være enig i. Men Norges samer, eller i alle fall deres representanter, har isteden hengt seg opp i navnet og i tegningen av samegutten som pryder emballasjen. Appen Tise måtte avbryte en konkurranse der man kunne vinne klær med Joika-logo. Samerådet har bedt om møte med Nortura om saken. Etter mye kritikk måtte Nordlys denne uken beklage deler av en leder der avisen kritiserte Samerådet for hårsårhet. «Jeg er ikke krenket, jeg er fly forbanna», skriver artist Ella Marie Hætta Isaksen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS