Nyhet

Jonas Gahr Støres fokus på ensomhet stakkarsliggjør folk, ifølge psykologspesialist

Det er faktisk minst ensomhet i individualistiske land, viser forskningen.

Bilde: Arbeiderpartiet / Pål Laukli / Flickr [CC BY-ND 2.0]

Negativiteten kan gjøre vondt verre, viser forskning.

– Forskning på ensomhet viser at det er høyst overdrevet at det er en ensomhetsepidemi i Norge, skriver Linn-Heidi Lunde, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen og psykologspesialist ved Haukeland universitetssykehus, i en epost til Minerva.

Tidligere i dag skrev Minervas Pål Mykkeltveit en kritikk av Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre, som i en Facebook-oppdatering hevder at: «Ensomhet rammer stadig flere.»

Støres påstand er feil, ifølge Mykkeltveit.

Lunde er enig. I en lengre artikkel om temaet fra 2016 skriver hun at «forekomsten av ensomhet blant nordmenn [har] vist en nedadgående trend de siste tiårene».

Støre hevder også at den påståtte økte ensomheten skyldes «mer individualisering».

Igjen tar Støre feil, ifølge Lunde.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Lavest i individualistiske land

Forekomsten av ensomhet er faktisk lavest i såkalte individualistiske land og kulturer, for eksempel de nordiske landene, og høyest i mer kollektivistiske kulturer, slik som i en del øst- og søreuropeiske land.

– Nordmenn skårer høyt på tilfredshet med tilværelsen og oppgir flere venner enn befolkningen i andre land, sier Lunde.

– Det er en myte at nordmenn har svake familiebånd, noe som liksom skal være et trekk ved individualistiske samfunn.

Det er sammensatte forklaringer på dette.

– Den nordiske velferdsmodellen er én forklaring. Befolkningen vår har gjennomgående god helse og god råd, og ikke minst gode velferdsordninger og en rekke tiltak mot ensomhet.

En annen forklaring er at Norge er grissgrendt. Folk er mer vant til å være alene og bo langt fra folk sammenlignet med i sør- og østeuropeiske land, der folk er mindre vant til å bo alene.

– Folk i dag er dessuten blitt flinkere til å ivareta vennskap. Og det er en myte at nordmenn har svake familiebånd, noe som liksom skal være et trekk ved individualistiske samfunn, forteller hun.

Selvoppfyllende profeti

Noe som er enda mer alvorlig enn at Støre tar feil, er dette:

– Støre og andres fokus på at vi har en ensomhetsepidemi, bidrar også på en måte til å stakkarsliggjøre folk, forklarer Lunde.

Ifølge sosiologen Lars Tornstam kan politikernes og medienes beskrivelser av ensomhet i dagens angivelige harde og egoistiske samfunn forsterke stereotypiske oppfatninger, forteller hun.

– Dersom man forventer at det å bli eldre innebærer at man blir ensom, kan dette så å si gå i oppfyllelse.

Det kan faktisk ligge en selvoppfyllende profeti i det å ha mye fokus på de negative sidene ved det å være alene, viser forskning.

– Dersom man for eksempel forventer at det å bli eldre innebærer at man blir ensom, kan dette så å si gå i oppfyllelse. Det er flere studier som dokumenterer en slik sammenheng.

Artikkelen fortsetter under lenken.

Støre sprer myter om ensomhet

Alvorlig for dem det rammer

Lunde presiserer at for dem som opplever vedvarende ensomhet, er dette et alvorlig problem som påvirker helse og som i verste fall kan svekke livsviljen.

– Ensomhet er et subjektivt fenomen, og årsakene til ensomhetsopplevelse er sammensatte.

Årsakene kan handle om alt fra personlighetsfaktorer, sosiale ferdigheter og oppvekstforhold til livshendelser også videre.

– Manglende trygghet og varme i nære relasjoner i barneårene er for eksempel en risikofaktor for å utvikle ensomhet i voksen alder.

Derfor er det selvsagt viktig å være oppmerksom på det og å ha gode tiltak for å forebygge og lindre ensomhet, understreker Lunde.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden