SV størst blant journalistene

Den ferske medieundersøkelsen viser at rødfargen på norske journalister er blitt mye sterkere siden i fjor, og at politiske journalister er like røde som gjennomsnittet.

Publisert Sist oppdatert

Hver vår legges det frem en undersøkelse av medievaner og holdninger i forbindelse med Nordiske Mediedager, som også inneholder spørsmålet om hva norske journalister stemmer på. Årets undersøkelse er sluppet i dag. Den er tatt opp av Respons Analyse blant et representativt utvalg av medlemmene i Norsk Journalistlag.*

I fjor stemte 53,5 prosent av journalistene på Rødt, SV eller Arbeiderpartiet. I årets undersøkelse er det 53,6 prosent, altså helt forbløffende likt. Men det har skjedd store endringer mellom partiene. Arbeiderpartiet har fått en smell her, enda sterkere enn i folket, og har gått tilbake fra 33 til 20,8 prosent, mens SV nå, for første gang, er største parti blant journalistene, med 21 prosent (12,2 prosent i fjor). Det er likevel langt unna toppnoteringen fra 2005, med 33 prosent. Rødt går frem fra 8,3 til 11,8 prosent.

Høyre har 16,6 prosent, mot 13,5 sist. Frp ligger som alltid elendig an, med 2,8 prosent - på nivå med KrF. Venstre ligger alltid bedre an blant journalister enn i folket, men har gått tilbake fra 10,1 til 8,5 prosent.  Senterpartiet pleier alltid å være underrepresentert, og lå i perioden 2006 til 2016 mellom 2 og 4 prosent. Både i fjor og i år gjør de det bedre, med en oppslutning like over 7 prosent. Det er like bak MDG, som ligger omkring 8 prosent begge år. Det er tydelig dårligere enn fra 2014-16, så den største begeistringen har lagt seg blant journalistene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS