Når NRK skal fortelle for sterke personlige historier, glipper den nødvendige journalistiske distansen

Også sårbare pasienter må få kritiske spørsmål når de fremmer sin sak i mediene. Det klarer ikke NRKs journalist i sakene om en ME-syk kvinne som ønsker et mer omfattende tilbud enn kommunen vil gi.

Mediekritikk

Mens det er pasienten og jenta Auroras fortelling vi hører, ikke kvinnen Kobernus, er det helsebyråd Robert Steen som svarer for byrådet – og han omtales som Steen. Det blir personen mot systemet, jenta mot makten. Og asymmetrien mellom fornavn og etternavn er raskt med på å lage en historie der det er overtydelig hvem som er helt og skurk.
Publisert

«ME-syke Aurora (25) er tvunget til å bo på sykehjem.» Den hardt vinklede tittelen var inngangen til en NRK-reportasje i september, som forsøkte å gi en stemme til alle de unge som «bor på sykehjem mot sin vilje». I dag følger NRK opp saken med en ny reportasje om Aurora: «Ber helsebyråden gripe inn og hjelpe Aurora: – Burde satt inn alle kluter».

Problemet er bare at journalistens gode hensikt – som jo representerer en god sak – gjør at han ikke stiller helt nødvendige kritiske spørsmål til Aurora Leigh Kobernus. Kritiske spørsmål stilles heller ikke hverken av eller til opposisjonspolitikerne som uttaler seg i saken: En «samlet opposisjon» ber helsebyråden i Oslo rydde opp.

Man kan forsåvidt forstå politikerne: Når saken fremstilles så ensidig, og legger så tydelig opp til hva man bør mene om den, tar det seg dårlig ut å være kritisk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS