Justisministeren vil ta opp politiets trusselhåndtering

Justisminister Per Willy Amundsen (Frp) gjør helomvending og engasjerer seg nå i saken til Laial Janet Ayoub som opplever seg truet på grunn av sin kamp mot ukultur og sosial kontroll.

Publisert   Sist oppdatert

Minerva kunne mandag fortelle om Laial Janet Ayoub som opplevde at en politiansatt antydet at hun ikke burde benytte seg av sin ytringsfrihet som minoritetskvinne i samfunnsdebatten.

«Jeg kan ikke nekte deg å bruke ytringsfriheten din, men det er kanskje ikke så lur», skal en politiansatt ha sagt.

Oslopolitiet har beklaget uttalelsen.

Jeg kommer nå også til å ta opp dette med politiet. Per Willy Amundsen, justisminister (Frp).

Vil ta opp

Justisminister Per Willy Amundsen (FrP) ville først ikke kommentere saken. Nå gjør Amundsen imidlertid helomvending: Han sier han er tilfreds med at Oslopolitiet nå har beklaget uttalelsen en politiansatt skal ha kommet med overfor Ayoub.

Laial Janet Ayoub er blogger og samfunnsdebattant.
Laial Janet Ayoub er blogger og samfunnsdebattant.

– Helt overordnet så tar jeg det svært alvorlig dersom minoritetskvinner som søker frigjøring, opplever at ytringsfriheten deres ikke blir ivaretatt. Da er det noe vi må rette et særlig søkelys på, og jeg kommer nå også til å ta opp dette med politiet i dertil egnet fora, for å sørge for at dette følges opp. Ytringsfriheten er helt fundamental og dette er kvinner som står midt i en viktig kamp, sier Amundsen.

– Du mener dette er saker politiet bør følge særskilt opp?

– Absolutt.

– Også i en ellers hektisk politihverdag?

– Dette er helt fundamentalt. Når kvinner opplever at deres ytringsfrihet ikke ivaretas, så er det såpass alvorlig at det er noe jeg velger å løfte opp.

Les også: «Jeg kan ikke nekte deg å bruke ytringsfriheten din, men det er kanskje ikke så lurt»

Anmeldte

Bakgrunnen for saken var at samfunnsdebattant og blogger Laial Janet Ayoub hadde anmeldt det hun oppfattet som en trussel fra en norsk-pakistaner som lød slik:

«Jeg skal fikse deg skikkelig her og nå. Du må samle opp alle dine nå og jeg skal ta også fikse dere alle sammen en etter en her nå. Jeg gir deg 2 timer til å samle opp det j*#$a søppelet ditt her, jeg skal komme tilbake her om 2 timer og kaste det  j*#$a søppelet i en søppelkasse», har norsk-pakistaneren nylig skrevet. Hun anmeldte saken for to uker siden. Så gikk det tid, uten at hun hørte noe. Da hun kontaktet politiet, opplevde hun at hun fikk beskjed om det kanskje ikke var så lurt å bruke ytringsfriheten.

Beklaget

Tore Soldal er leder for enhet sentrum i Oslo politidistrikt. Han svarer slik til Minerva om politiets håndtering av saken:

– Det er svært beklagelig at en av våre ansatte har uttrykt seg slik. Dette er ikke politidistriktets holdning, eller slik vi ønsker å møte mulige trusler knyttet til ytringsfrihet, og det er leit hvis det skapes et slikt inntrykk. Saken er nå under etterforskning.