Skråblikk

Jyllands-Posten nekter å trykke shorts-karikatur

Det blir ingen karikaturtegninger av profeten Muhammed i shorts, skal vi tro sjefredaktør i Jyllands-Posten, Jacob Nybroe. Han mener profeten er på jobb og ikke på noen campingplass.

Bilde: Privat

– Det er over streken, sier sjefredaktør Jacob Nybroe om de planlagte tegningene av profeten Muhammed på badestranden.

I forrige uke ble det kjent at sjefredaktør i danske Jyllands-Posten, Jacob Nybroe, har innført et forbud mot shorts i redaksjonen.

«Vi er på en arbeidsplass – ikke på en campingplass.», heter det i en intern e-post til alle medarbeidere.

Jyllands-Posten og daværende kulturredaktør Flemming Rose ble kjent verden over for å trykke karikaturtegninger av profeten Muhammed i 2005. Det begynte med en oppfordring om å tegne «Muhammed som du ser ham», og tegningene førte til raseri blant muslimer, både i Danmark og utenfor Jyllands-Postens nedslagsfelt.

Det førte også til voldshandlinger flere steder i verden, økt trusselnivå mot avisen og ekstra sikkerhetstiltak rundt avisens redaksjonslokaler.

Muhammed på badestranden

Etter planen skulle Jyllands-Postens kulturseksjon i neste uke starte en ny føljetong av tegninger frem mot sommeren. «Tegn Muhammed som du ser ham på badestranden», var oppfordringen til avisens lesere.

Jyllands-Posten har etter det vi erfarer mottatt et tosifret antall tegninger av varierende kvalitet. En av dem er laget av Folketingets formann og tidligere leder av Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard.

Den skal visstnok vise profeten i badebukse som kaster badeballer på en kvinne som er grepet i hor med en kelner på en uteservering i Spania.

Motbydelige herrelegger

Tegningene blir likevel ikke publisert. Sjefredaktør Nybroe har satt foten ned, og i en kommentar i egen avis skriver han:

«Jeg er gammeldags når det gjelder dette. Profeten er alltid på jobb og aldri på noen campingplass. Kvinnelige religiøse skikkelser, som jomfru Maria, kan gjerne tegnes med bare legger. Disse hårete herreleggene synes jeg derimot er motbydelige å se i kontorlandskap og på papir!»

– Det er veldig gammeldags og sexistisk å be jomfru Maria blotte leggene.

Var profeten mann?

Sensuren har vakt reaksjoner, også internt i redaksjonen. Klubbleder Holger Knaldetoft Bollegaard mener det er et angrep på ytringsfriheten, men også på retten til ferie.

– Også profeter har rett til sommerferie. Redaktøren signaliserer at hvis man jobber som profet, skal man aldri få leke seg på stranden. Mange av oss i pressen føler oss som profeter, sier Knaldetoft Bollegaard.

Han får støtte fra lektor i religiøse identietsteorier med kjønnsperspektiv ved Roskilde Universitet (RUC), teologen Jytte Auken Dahl:

– Redaktøren opptrer som en koloniherre som vil nekte profeter i Midtøsten ferie. Det er også veldig gammeldags og sexistisk å be jomfru Maria blotte leggene, mens Muhammed må ta på seg klær. Ingen vet heller om profeten definerte seg som mann.

Sjefredaktør Jacob Nybroe har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden