Debatt

Kan bli kansler før hun aner

Som CDU-leder har Karrenbauer vanskelige oppgaver foran seg, skriver Eirik Sætre.

Bilde: Sandro Halank / Wikipedia

De tyske sosialdemokratenes kollaps kan få avgjørende konsekvenser for både for Merkel og hennes etterfølger Annegret Kramp-Karrenbauer.

I partiledervalget sist fredag trakk CDUs generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer det lengste strået. Seieren var knapp. Hun vant med 517 mot 482 stemmer.

Resultatet var dårligere enn forventet for den nye partilederen, hvis navn av logistiske årsaker ofte forkortes AKK.

«Mini-Merkel»?

En del medier har kalt Karrenbauer Mini-Merkel. Dem om det. Til tross for at hun var Merkels foretrukne valg, skiller hun seg klart fra Merkel i flere saker. Karrenbauer har 19 års erfaring fra ministerverv på delstatsnivå. Senest våren 2017 ledet hun CDU til valgseier i Saarland med småpene 40,5 % oppslutning, fram 5,5 %.

Karrenbauers korte tid i rikspolitikken er muligens hennes største svakhet. Gitt den knappe seiersmarginen vil det være viktig å oppnå politiske resultater og økt oppslutning relativt raskt, særlig for å berolige den mer konservative fløyen i partiet. Dessuten må forholdet til CSU bedres. De to unionspartiene har tapt mye på å angripe hverandre i 2018, til kontinuerlig hoderysting fra storkoalisjonspartner SPD.

Hvorfor kan man så ikke sette likhetstegn mellom Merkel og Karrenbauer? For det første har Karrenbauer en helt annen sosiokulturell bakgrunn enn Merkel, som vokste opp i den østlige delstaten Brandenburg under DDR-regimet. Karrenbauer kommer nærmest fra diametralt motsatt side av Tyskland, den overveiende katolske delstaten Saarland i sørvest. Det gjenspeiles i Karrenbauers mer verdikonservative politiske profil.

For tre år siden høstet hun storm da hun uttalte at å tillate homofilt ekteskap ville kunne åpne for debatter om å tillate polygami og incest. Karrenbauer har senere moderert retorikken, selv om standpunktet er det samme.

Med Karrenbauer ved rattet er det fullt mulig med en forsiktig, verdikonservativ reorientering i CDU, uten de helt store omveltningene.

Talegaver kan fortsatt avgjøre landsmøter

Karrenbauers landsmøtetale appellerte blant de moderate sentrumsdelegatene. Hun talte med mye patos og en tydelig sosial profil. Hun brukte tid på hvordan pensjoner ikke strekker til, hvordan Tyskland sakker akterut digitalt og hvordan vanlige mennesker opplever utrygghet.

Sosioøkonomisk befinner hun seg lengre til venstre enn mange andre i partiet, inkludert Merkel. Det fremkom også i talen. Karrenbauer har tidligere tatt til orde for å øke toppskatten kraftig.

Les også:

Merkels 56 år gamle kronprinsesse

Under mantraet «hvis vi har mot nok», var Karrenbauers røde tråd å løse vanlige folks utfordringer i hverdagen. Hun trakk blant annet frem egne erfaringer som trebarnsmor med tunge politiske verv, og kjente seg godt igjen i beskrivelser av tidsklemma. Karrenbauer redegjorde for ambisiøse planer om digitalisering og samferdsel, utdanning og lov og orden.

Veien videre etter Merkel

Valget av Karrenbauer som ny partileder vil med noen unntak bety kontinuitet for CDU. Antakelig er hun i samarbeid med Merkel nødt til å ta grep innen tematikk knyttet til forsvar, justis og innvandring. Her er presset sterkt i partiet. Det er verdt å merke seg at samtlige tre kandidater vektla denne typen tematikk, og da særlig justis og indre sikkerhet.

Samtidig er Tyskland allerede i ferd med å ta en del grep. Eksempelvis øker forsvarsbudsjettet nominelt med 13 % i 2019. Skulle Karrenbauer på sikt bli kansler, er det er lite sannsynlig at det blir store utenrikspolitiske reorienteringer. I utenrikspolitikken skiller hun seg hittil i liten grad fra Merkel, med ett viktig unntak:

Karrenbauer har uttalt seg mer kritiske til Nord Stream II-prosjektet enn Merkel. Det kan få implikasjoner for energipolitikken og sikkerhetspolitikken i Norges nærområder.

Som CDU-leder har Karrenbauer vanskelige oppgaver foran seg. Hun må forene et land som for tiden er mer polarisert enn det pleier, med to statsbærende partier som samlet nå har mindre enn 50 % oppslutning. Det er uvanlig. Fløypartienes vekst har blitt en stor utfordring, og CDU har klart lavere oppslutning enn før. AfD har permanent etablert seg til høyre for CDU. Det vil Karrenbauer med sin sentrumsorienterte profil trolig ha utfordringer med å demme opp for.

Samtidig opplever det tyske miljøpartiet, Die Grünen, voldsom vekst på målingene. Partiet ligger nå på rundt 20 % oppslutning. Parallelt opplever Sosialdemokratene i SPD en regelrett kollaps på målingene. Etter fjorårets valgresultat på 20,5 %, det verste siden krigen, ligger målingene nå helt nede på 14 %. Det er veldig alvorlig for verdens eldste sosialdemokratiske parti.

SPDs kollaps kan få avgjørende konsekvenser for både Kramp-Karrenbauer og Merkel. Partiet kan potensielt, i ren desperasjon velge å gå ut av regjeringen. Det vil trolig gi nyvalg, uten Merkel som kanslerkandidat. Om Karrenbauer blir kansler eller ikke, er altså til dels avhengig av hvor smertegrensen går for SPD. Ingenting er sikkert, men partilederen med det vanskelige navnet kan bli kansler før hun aner.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden