Kommentar

Kan du klage på en penis i damegarderoben?

Bilde: CC BY-SA 2.0

Ja, men kun om det er gammeldagse garderobeløsninger du er misfornøyd med

Diskrimineringsnemnda har nylig avgjort en sak mellom en kvinne og transkjønnet etter en konflikt om bruk av damegarderoben på et treningssenter. Den transkjønnede har gjennomført et juridisk kjønnsskifte, men har enda ikke gjennomgått en full kjønnsendrende behandling.

Ved to anledninger har de to møttes i garderoben. Ved begge møtene har kvinnen påtalt at penis ikke hører hjemme i en damegarderobe. Etter en særlig opphetet konfrontasjon, der kvinnen skal ha uttalt at hun blir “provosert av å se en penis i garderoben”, blir hun anklaget for diskriminering av den transkjønnede i en sak som er bragt inn for diskrimineringsombudet.

Saken er behandlet i to omganger. I første omgang konkluderte diskrimineringsombudet med at kvinnen diskriminerte den transkjønnede, men denne avgjørelsen er omgjort under dissens hos diskrimineringsnemnda.

I følge et flertall i diskrimineringsnemnda har kvinnen likevel ikke diskriminert den transkjønnede, men med en litt oppsiktsvekkende begrunnelse. For ved hele behandlingen av saken ligger det til grunn at peniser er en naturlig del av inventaret i damegarderoben.

I diskrimineringsnemndas behandling av saken konkluderes det ikke med at det det er lov å «bli provosert av å se en penis i garderoben», slik som kvinnen uttalte. I stedet tolker nemda situasjonen til at kvinnen i stedet var provosert over å måtte forholde seg til gammeldagse garderobeløsninger der ikke alle kjønnsuttrykk florerer fritt. I begrunnelsen skrives det:

Uttalelsen om at «hun blir provosert av å se en penis i garderoben» kan tolkes til å både være rettet mot B og mot garderobeløsningen…

…Slik flertallet vurderer det var As uttalelse ikke rettet direkte mot B, men mot en kjønnsdelt garderobeløsning som ikke var tilrettelagt for kjønnsmangfold. As spørsmål om garderobebruk må også ses i lys av at A hadde tatt kontakt både med senterledelsen og ombudet for å få avklart hvem som kunne benytte seg av en damegarderobe. Fra senterledelsen skal hun ha fått høre at transpersoner med mannlige genitialier ikke hadde tilgang til kvinnegarderoben.

Kvinner som reagerer på peniser i sine garderobefasiliteter diskriminerer altså ikke, de er bare litt holdningsforvirret.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden