Nyhet

Kan høyresiden kapre Generasjon Z?

Den kanadiske psykologiprofessoren Jordan Peterson er en av The Intellectual Dark Webs fremste proponenter.

Bilde: Gage Skidmore (BY-SA 2.0)

I en tid med økende politisk polarisering vinner en ny gruppe fram i kampen om ungdommens oppmerksomhet.

På podkasten Skravleklassen fremmer programleder Sturla Haugsgjerd en hypotese om at trendsetterne blant amerikanske ungdommer nå har tilholdssted på høyresiden. Kan dette stemme?

Et vanlig mønster blant velgere er at de yngste hovedsakelig stemmer til venstre, mens de eldre er mer konservative. Fra 2010 til 2017 har antallet Milennialssom sympatiserer med Demokratene økt fra 50 til 62%, ifølge Pew research. En annen undersøkelse fra Pewviser at republikanere og demokrater nå står lengre fra hverandre ideologisk enn på noe annet tidspunkt de siste to tiårene. Donald Trump i det hvite hus gjør neppe saken bedre, og kan være med på å forklare hvorfor så få unge stemmer på Republikanerne i dag.

Intellektuelle opprørere

Som følge av den økte polariseringen nekter stadig flere på hver side å prate med hverandre. Identitetspolitikken har fått grobunn både på venstre- og høyresiden. I takt med denne utviklingen har det vokst fram en gruppe fritenkere, omtalt som «The Intellectual Dark Web» (IDW). Begrepet ble lansert av matematikeren Eric Weinstein, og henviser til det mørke nettet, som er en markedsplass for kontroversielle produkter som ulovlige rusmidler og våpen, i avkroken av internett. På samme måte finnes det en markedsplass for kontroversiell idéer, ikke akkurat i internetts avkrok, men heller ikke belyst i de etablerte mediene.

IDW er en løs sammensatt gruppe folk med et vidt spekter av politiske synspunkter. Det som kjennetegner dem alle, er at de er villige til å ha lange, seriøse samtaler med meningsmotstandere om kontroversielle temaer. Slike kan være biologiske kjønnsforskjeller, problematiske aspekter ved Islam, klima eller rasespørsmål. Et stort antall av medlemmene har også egne medieplattformer, slik at ingen kan begrense hva de kan diskutere og i hvilket format.

Medlemmene inkluderer alt fra filosofen Sam Harris på venstresiden til den politiske kommentatoren Ben Shapiro på høyresiden. Den største plattformen er den sjette mest populære podkasten i verden, stand up komiker Joe Rogans The Joe Rogan Experience.IDW-medlem Jordan Peterson har tilskrevet sine opptredener her som en viktige årsak til sin popularitet.

Motstand mot den regressive venstresiden

Selv om IDW er en slags sentrumsorientert bevegelse kan deres vekst ses i sammenheng med det trange meningsrommet skapt av politisk korrekthet, fremmet av ytre venstre. Flere av medlemmene har sin fortid i akademia, men ble presset ut av venstreradikale kollegaer. Bernie Sanders-tilhenger Brett Weinstein (bror til Eric) ble presset ut av sin stilling som professor ved Evergreen state university, etter en skremmende konfrontasjon med «progressive» student-aktivister. Aktivistene krevde at alle hvite studenter og ansatte skulle bli hjemme på en «Day of absence» for å markere minoriteters utfordringer. Da Weinstein tok til motmæle ble han utsatt for svært truende oppførsel av en studentmobb, og ble presset til å si opp jobben. Sam Harris oppgir at til tross for at han åpent tilhører venstresiden, mottar soleklart mest netthets fra sine egne.

Det er denne gruppen på ytre venstre som har blitt døpt «The regressive left» av Maajid Nawaz, IDW-medlem og leder av anti-ekstremist-tenketanken Qulliam. Den regressive venstresiden fremmer en identitetspolitikk der rase og kjønn er viktigere enn individualitet, og vektlegger multikulturalisme høyere enn ytringsfriheten. Ikke ulikt det som i norske «Facebook-høyre» omtales som «skrotvenstre». I en tid da denne gruppen tar stadig mer oppmerksomhet i media og på sosiale medier var tiden moden for å skape alternative mediekanaler.

En rapper blir med på laget

Flere av de største stjernene i IDW tilhører det man kan kalle en liberal høyreside, og de er svært populære blant unge på internett. Dave Rubin, også han en tidligere stand up-komiker, har et politisk talk show på Youtube med nesten 900 000 abonnenter. Ben Shapiro, avisredaktør, forfatter og med en grad fra Harvard Law School har 4.5 millioner likes på Facebook, og er et fenomen på Youtube. I forbindelse med valget i 2016 tronet Ben Shapiro på toppen av listen over journalister utsatt for antisemittiske twittermeldinger, fra det såkalte «alt-right.» Likevel blir Shapiro stadig vekk kalt for en del av «alt-right» eller til og med for nazist av «the regressive left,» til tross for at han selv er en konservativ jøde.

I 2011 ga Shapiro ut boka Primetime propaganda, der han argumenterer for at Hollywood har en klar venstrevridd agenda. Shapiro intervjuet flere av de største navnene i TV-bransjen, som Friends-produsent Marta Kauffman, som innrømmer at de forsøker å spre politiske budskap gjennom TV, og at folk med konservative meninger stenges ute fra Hollywood. Med dette i bakhodet er det ekstra interessant at en av de aller største navnene i dagens populærkultur, musiker og Kim Kardashian-ektemann Kanye West, har mistet alle hemninger og spredd sine konservative idéer på Twitter.

Kanye uttrykte til og med støtte til Trump, og har kalt demokratenes grep om svarte velgere for «et mentalt fengsel». Dette mildt sagt politisk ukorrekte stuntet gjorde at Dave Rubin under sin oppvarmingsakt for Jordan Peterson i Oslo, spøkte med at Kanye West er den nye lederen for IDW. Naturlig nok har West mottatt kraftig motbør, men prosjektet om «å spre frie tanker» har virket. Coleman Hughes, Columbia University-student i filosofi, har tatt et svært raskt steg mot den intellektuell (og mørke) stjernehimmelen og oppgir Kanye West som en viktig inspirasjon. I en artikkelserie på det nystartede nettmagasinet Quillette, som beskriver seg som en plattform for fri tenkning, tar Hughes, som selv er svart, opp en rekke kontroversielle temaer knyttet til rase. Han har også vært gjest på Sam Harris sin svært populære podkast, Making Sense.

En ny konservativ bølge?

I en tid der stadig flere medier satser på Snapchat for å nå ut til ungdommen, tyder suksessen til IDW på at det ikke er en entydig trend i retning av at unge kun vil ha raske, sensasjonspregede nyheter. Deres samtaler kan nemlig vare opp mot tre til fire timer. Så langt eksisterer det lite forskning på den Generasjon Z. Mange av dem er ennå for unge til å stemme, og denne generasjonens identitet formes i disse dager. Likevel spekulerer publikasjoner som Forbes og Daily Mail i at denne generasjonen er den mest konservative siden andre verdenskrig. Dette baserer de riktignok på en liten undersøkelse fra England med bare 2000 respondenter. Ungdomsgenerasjoner har alltid gjort opprør mot visse aspekter ved den etablerte kulturen. På 60-tallet dreide opprører seg mot den rigide, konservative 50-tallskulturen og Vietnamkrigen. Kan det tenkes at Generasjon Z vil gjøre opprør mot det trange ytringsrommet skapt av politisk korrekthet?

Mange vil svare med at sosialisme er i vinden for tiden, særlig blant unge. Alexandria Ocasio-Cortez, selverklært «demokratisk sosialist», er for tiden USAs nest mest populære politiker på sosiale medier, bare slått av Trump. Youtube er imidlertid nå det mest populære sosiale mediet blant amerikanske tenåringer, og det er her IDW er store. Youtubes aller største stjerne, gameren Pewdiepie,med flere følgere enn Tyskland har innbyggere, har også omfavnet flere av IDWs medlemmer.

Selv om IDW i en amerikansk kontekst ikke nødvendigvis er en bevegelse på høyresiden, vil de fleste av idéene deres kunne plasseres på den norske høyresiden. Det er ennå for tidlig å si noe sikkert om Generasjon Z sine politiske holdninger, men den norske høyresiden kan håpe at IDW er en bevegelse som slår rot hos ungdommen.

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden