Hva er kapitalisme?

I Europa brukes «kapitalisme» først og fremst av de som er motstandere av dagens markedsøkonomiske system.

Publisert

Arne Jon Isachsen, professor emeritus ved BI, vier hele sitt månedsbrev for september (9/2018) til å kommentere en artikkel jeg hadde i Dagens Næringsliv 28. august om kapitalisme og markedsøkonomi.

Han mener at mitt skille mellom kapitalisme og markedsøkonomi er feil. «Det sentrale i kapitalismen er ikke en elite med monopol som herser med alle oss andre», skrive Isachsen. «Det sentrale i kapitalismen er at produksjonsmidlene i hovedsak er privat eid og ikke statlig eid. Og at de økonomiske beslutningene skjer innen rammen av en markedsøkonomi.»

I artikkelen i DN problematiserte jeg bruken av begrepet kapitalisme. Kapitalisme-begrepet har sitt opphav fra Karl Marx, og fra marxistisk teori, og som et ideologisk klassekampbegrep. Kapitalismen vil ende opp i en revolusjon, hvor arbeiderklassen overtar produksjonsmidlene fra borgerskapet. Det vil gå slikfordi arbeiderklassen skulle bli mer og mer undertrykt av eliter som fikk mer og mer makt ved at kapitalen ble mer og mer konsentrert. Samtidig ville staten bli et redskap for elitene inntil opprøret kom. Deler av en slik beskrivelse finner en i dag i partiet Rødts prinsipprogram.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her