Kapitalist: Led deg inn i stiftelse

Det er ikke rart man synes Olav Thon er en tufs, dersom man egentlig er for at staten bare burde konfiskert hele formuen hans.

Publisert   Sist oppdatert

Det er ikke rart man synes Olav Thon er en tufs, dersom man egentlig er for at staten bare burde konfiskert hele formuen hans. 

Selv om Norge er i verdenstoppen når det gjelder rikdom, er likevel ikke landet fullspekket med kapitalister. Det er et problem, først og fremst for norsk, privat eierskap i næringslivet. Når Olav Thon denne uken valgte å gi hele sitt eierskap i Olav Thon Gruppen AS - en formuesverdi på rundt 25 milliarder kroner - til en stiftelse, er dette noe som vil sikre at dette private eierskapet forblir i norske hender. Det betyr at eierskapet ikke splittes opp og selges, kanskje til utlandet, slik at norske arbeidsplasser forsvinner.

Thons arv burde være et eksempel til etterfølgelse for andre kapitalister i Norge. Pussig nok møter avgjørelsen hans likevel kritikk. Den mest surmaga kritikken kommer fra ytre venstre, i form av kronikken Mímir Kristjánsson skrev på NRK Ytring i går:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her