Fare for handelskrig

Trumps proteksjonisme er først og fremst rettet mot Kina. Gjør han som lovet, vil ikke Kina sitte stille. Vi risikerer en global handelskrig. Trumps utnevnelser er illevarslende.

Publisert Sist oppdatert

Donald Trump har gjennom hele valgkampen varslet en mer proteksjonistisk handelspolitikk, særlig rettet mot Kina. Også Mexico og andre land er i søkelyset, men i denne artikkelen vil jeg først og fremst se på forholdet til Kina, og avgrense meg til det økonomiske området.

I handelspolitikken skiller han seg fra republikanernes tradisjonelle frihandelsvennlige linje, men også blant republikanere flest har det lenge vært bekymring for det store handelsunderskuddet med Kina, som utgjør mer enn 40 prosent av USAs samlede handelsunderskudd på varesiden. (USA har et stort handelsoverskudd innen tjenester, også med Kina, men det er langt fra stort nok til oppveie varehandelen).

Påstanden om at Kina manipulerte sin valuta for å sikre store handelsoverskudd var for noen år siden vanlig. Også Mitt Romney gikk til valg i 2012 på å sette en stopp for dette. Påstanden er mindre vanlig nå, og de fleste økonomer mener at de har lite for seg. De siste to-tre årene har Kina endret politikk, og selv om manipuleringspåstandene var riktige i starten av dette århundret, er de ikke lenger det, mener blant annet C. Fred Bergsten ved PIIE. Kina intervenerte riktignok i valutamarkedene i fjor, men det var for å styrke egen valuta, ikke svekke den.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS