SPALTIST

Norges statsminister Erna Solberg og Kinas president Xi Jinping under et møte i Folkets store hall i Beijing 10. april 2017.

Quo vadis Kina? Og Vesten?

En lakseavtale er ikke verdt ødelagt nasjonal selvrespekt. Vesten må tydeliggjøre sin avvisning av det kinesiske regimets ideologi.

Publisert

Nei, jeg er ikke sinolog. Så egentlig burde jeg holde kjeft om hva som kommer til å skje i Kina, og ikke minst om hva vi i Vesten bør gjøre med denne dragen. På den andre siden: Det er ikke sikkert at de profesjonelle sinologene vet så mye heller. I hvert fall ikke de halvprofesjonelle aviskommentatorsinologene. Aldri glem hvordan de profesjonelle kremlologene ble tatt på senga av murens fall og Sovjetunionens oppløsning. Både sinologer, og altså før dem, kremlologer, kunne hatt godt av en dose skeptisisme, slik Protagoras demonstrerte om et riktignok vanskeligere emne, nemlig teologi: «Om gudene er jeg ikke i stand til å vite om de eksisterer eller ikke, og heller ikke hvilken form de har, for det er mange ting som hindrer kunnskap om dem: emnets uklarhet, og menneskelivets korte varighet.»

Vi kunne også vri litt på et berømt sitat som kom ut av Nixons besøk i Kina: Da Zhou Enlai ble spurt om hvilken betydning den franske revolusjonen hadde, svarte han: «For tidlig å si.» Det ble tolket som uttrykk for overlegen langsiktig klokskap. Tilsvarende kunne vi sagt om den kinesiske revolusjonen, eller begge de kinesiske revolusjonene, den til Mao i 1949, og den til Deng i 1978: «For tidlig å si.» For det er mange ting som hindrer kunnskap om dem: emnets uklarhet, og menneskelivets korte varighet.

Men senere har det kommet fram, under et seminar om Kissingers bok On China (2011), at tilskrivningen av overlegen langsiktig klokskap, ifølge Nixons tolk, skyldtes en feiltolking. Zhou trodde spørsmålet gjaldt den lille franske «revolusjonen» 4 år tidligere, i 1968, og 4 år er ikke lenge å vente på en historisk dom. Så i alle fall vi ikke-sinologer bør kunne vurdere disse kinesiske revolusjonene allerede i dag.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS