NYHET

Hennes & Mauritz får kritikk i Kina for å ikke lenger ville kjøpe bomull fra Xinjiang etter mistanker om tvangsarbeid i provinsen.
Hennes & Mauritz får kritikk i Kina for å ikke lenger ville kjøpe bomull fra Xinjiang etter mistanker om tvangsarbeid i provinsen.

Kinesiske kjendiser starter boikott av vestlige klesmerker

Flere vestlige klesprodusenter nekter å nyttiggjøre seg av bomull man frykter er produsert med tvangsarbeid. Kinesiske medier svarer med å stemple Nike, Adidas og Hennes & Mauritz som «ondsinnede svikere»

Publisert

I Kina blir flere vestlige klesprodusenter, deriblant H&M, Adidas og Nike utsatt for en svertekampanje av kinesiske medier og kjendiser.

Feiden følger tidligere beslutninger fattet av de samme klesprodusentene om å ikke nyttiggjøre seg av bomull fra Xinjiang provinsen i Kina. Kinesiske myndigheter er blitt anklaget for å ha innrullert store deler av provinsens uigurske minoritetsbefolkning i tvangsarbeid, for å produsere bomull. Bomullproduksjonen i Xinjiang utgjør 85 prosent av Kinas samlede produksjon av bomull, og 20 prosent av verdens totale bomullsproduksjon.

Beslutningen fra de vestlige klesprodusentene om ikke å bruke bomull fra denne provinsen ligger et stykke bak i tid. Hennes & Mauritz annonserte sin beslutning om ikke å benytte seg av bomull fra Xinjiang i fjor høst. Den amerikanske klesprodusenten Nike har på sin side også problematisert forholdene i Xinjiang lenge.

Kinesiske myndigheter har på sin side avfeid alle anklager om tvangsarbeid i provinsen, og hevder i stedet at befolkningen der inngår i et omskoleringsprogram utformet for å avvikle fattigdom i provinsen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS