Mediekritikk

Kirsebærplukking i Nettavisen

Obama ble gjenvalgt på tross av lunken oppslutning et par år før valget i 2012.

Bilde: Barack Obama. Foto: Pete Souza.

Trumps oppslutning er ikke like høy som Obamas på samme tidspunkt i presidentperioden.

FrPs Espen Teigen jobber nå som journalist i Nettavisen, og har laget en sak om Trumps sjanser til gjenvalg, der jeg også er intervjuet. Et viktig poeng for Teigen, noe som også fremgår av overskriften i saken, er at Trump ligger like godt an på dette tidspunkt i sin presidentperiode som Obama gjorde. Dette er illustrert med en figur, som viser Obama på 45 prosent som synes han gjør en god jobb, mot 44 prosent for Trump, ifølge Gallups målinger.

Men dette er resultat av en kreativ bruk av tall. Hvor kommer de fra?

For Trumps del er det enkelt. Det er Gallups siste tall, for tidsrommet 1. til 10. februar. De er utypisk høye, siden hans job approval har ligget mellom 40 og 37 prosent de siste månedene, nylig ganske sikkert tynget ned av nedstengningen av deler av statsapparatet. Med den krisen over, er det naturlig at de øker noe igjen. Det har vi også sett i en del andre målinger, slik at gjennomsnittet hos fivethirtyeight har gått fra i overkant av 39 prosent til i underkant av 42 prosent nå. Gallups utslag er uvanlig stort, og kan delvis skyldes statistiske tilfeldigheter. Det vil tiden vise.

Men hva med Obamas tall? Disse 45 prosentene har vært rapportert av ulike nyhetsmedier i flere måneder. Men la oss isteden gå til kilden, Gallups løpende målinger som ikke lenger offentliggjøres hver dag, men samlet for en uke eller noe mer. Da må tilbake til begynnelsen av desember for å finne så lave tall som 45 prosent for Obama. For 31. januar til 6. februar var oppslutningen 47 prosent, for 7-13. februar 48 prosent.

Her må Teigen og andre velge: Enten å rapportere de siste tallene sammenlignet med samme tidsrom, noe som det ser ut til at han gjør, men som han faktisk ikke gjør, eller rapportere et gjennomsnitt over et lengre tidsrom. Fivethirtyeight har også en sammenligning med andre presidenter over tid.

Hadde Teigen brukt første metode hadde han altså rapportert 44 prosent mot 47-48 prosent. Fremdeles ganske jevnt, men ikke jevnt. Hadde han skrevet artikkel i desember eller januar, ville differansen vært større – og overskriften formodentlig en annen. I slutten av januar var oppslutningen 37 prosent for Trump mot 50 prosent for Obama.

Men venter Teigen til høsten, er det sannsynlig at man kan finne en uke der denne overskriften kan passe, siden Obamas oppslutning da falt ned mot 40 prosent. (Det var noen dårlige uker for Obama i april også).

Og kanskje får Trump et varig oppsving, slik at dette vil stemme også før den tid.

Mediekritikkspalten er støttet av Fritt Ord.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden