KOMMENTAR

Det hvite hus får etter alt å dømme en ny beboer den 20. januar.

Hvite menn forlot Trump

Presidenten har bidratt til økt polarisering, men i dette valget krympet kjønnsgapet og rasegapet i hvilket parti man stemmer på.

Publisert

I den foreløpige valgdagsmålingen er det et par funn som skiller seg ut. Over lenger tid har kjønnsgapet i amerikansk politikk blitt større. I 2016 vant Trump blant menn med 11 prosentpoeng, men tapte med 13 prosentpoeng blant kvinner, noe som gir et kjønnsgap på 24 prosentpoeng. Men i år er dette kraftig reversert. Trump har holdt sin oppslutning blant kvinner, men fordelen blant menn er utradert – nå bare ett prosentpoeng. Blant hvite er endringene enda større – fra et samlet kjønnsgap på 22 prosentpoeng til bare 6.

Vi trenger mer data og tid for å finne ut hvorfor dette har skjedd. Trump har lagt mye vekt på å nå kvinner i sin valgkamp, særlig fokusert på lov og orden. Kanskje han har hatt et visst gjennomslag. Men en mer nærliggende forklaring er at Hillary Clinton gjorde det spesielt godt blant kvinner fordi hun skulle bli den første kvinnelige presidenten. Kanskje har det økende kjønnsgapet vært en mindre klar trend enn vi trodde, og mer farget av tilfeldigheter knyttet til enkelte kandidater.

Kjernen her er jo ikke at Trump har gått frem blant hvite kvinner, den fremgangen er liten, men at han har gått så kraftig tilbake blant hvite menn. Det finnes noen indikasjoner på at Hillary Clinton utløste negative følelser hos en del menn som derfor endte opp med å stemme mot henne. I så fall kan det vi ser her være en tilbakevending til normalen – det vil si at Kamala Harris som visepresidentkandidat ikke utløste lignende reaksjoner.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS