SPALTIST

Lensmannen er en person med røtter i lokalmiljøet. Politiavdelingslederen er byråkratiets mann. Han kommer ikke når du ringer. Men du kan kanskje få snakke med hans sekretær, avdelingsdirektørforvalteren, skriver Asle Toje.

Da lensmannen ble politiavdelingsleder

(og for øvrig mener jeg at Språkrådet kan legges ned.)

Publisert Sist oppdatert

Jeg satt og kjente på en ny følelse – en koronafølelse, den der du hadde én sosial forpliktelse denne uken og den ble nettopp avlyst. En rar lettelse. Akkurat da svusjet en e-post i innboksen. Det fine med å være spaltist, er tilbakemeldingene. Det er de som sender deg vrøvl, som de mener du burde vrøvle om. Men de fleste er fornuftige, fordi folk flest er fornuftige.

Overskriften var ikke lovende: Hvorfor skal folk uten språkfølelse endre språket? Den slags oppspill leder ofte ut i haranger om IsraelUlvKlima / QanonMinkMedia / HavplastKyllingKina. Det kan virke som den pågående innsnevringen av meningskorridoren skaper grobunn for den slags konspirasjonstenkning de vil til livs.

Men tilbake til e-posten. Innsenderen er embedsmann og tema var den revolusjonen som vokteren av det norske språk, Abid Raja, har satt i gang, med å erstatte gamle, trygge titler med nye uforståelige titler. Fylkesmannen har blitt til «statsforvalter», selv om fylkesmannen strengt tatt ikke forvalter staten. Det var alltid uklart hva fylkesmannen gjorde, men det var klart at det hadde noe med fylket å gjøre. Hva en statsforvalter gjør, vet bare staten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS