Utenriks

Klar beskjed til Orbán og Ungarn  

Fidesz-regjeringens utenriksminister kalte EUs trussel for en «hevn fra den politiske pro-innvandrings-fløyen». På bildet: Statsminister Viktor Orbán

Bilde: European People's Party

Europaparlamentet stemte onsdag for å utløse artikkel 7 mot Ungarn, som i ytterste konsekvens kan frata Ungarn stemmeretten i EU. «Synd prosessen antakeligvis stopper her», mener lederen i Europabevegelsen Heidi Nordby Lunde.

Europaparlamentet stemte onsdag for å aktivere EU-traktatens artikkel 7 mot Ungarn.

Artikkelen er EUs verktøy for å straffe egne medlemsland, og kan i ytterste konsekvens føre til at Ungarn blir fratatt stemmeretten sin i unionen. Med 448 stemmer for og 198 mot ble forslaget sikret med god margin.

Bak forslaget ligger en bekymring for landets behandling av domstolenes selvstendighet, ytringsfrihet, akademisk frihet.

Første gang artikkel 7 ble tatt i bruk var i desember i fjor. Den gangen ble artikkelen benyttet mot Polen og regjeringspartiet PiS av liknende årsaker. Til tross for at Orbán har beveget seg i en illiberal retning lenge, har likevel presset fra EU om å utløse artikkel 7 latt vente på seg, i det minste frem til nå.

Grunnene til det er flere: Ikke bare er Orbán kjent for å være flink til å navigere internt i EU. Og i motsetning til PiS er Orbans parti medlem av European People’s Party (EPP), som er den største sentrum-høyre-blokken i Europaparlamentet.

Her skriver Politico om hvordan det vil koste mye for EPP å forvise Fidesz ut i kulden, ikke minst fordi det jo også vil svekke deres egen blokk. Lederen i EPP, den tyske kristendemokraten Manfred Weber, understreket derfor etter avstemningen at artikkel 7 skal være starten og ikke slutten på dialogen med Ungarn. Av Orbáns kritikere blir likevel det at også representanter fra EPP stemte mot Orbán sett på som en seier. «Det står tydelig for oss at de europeiske verdiene ikke kan forhandles om,» skrev Weber på Twitter onsdag.

I siste instans, for at faktiske sanksjoner skal innføres, må imidlertid alle EU-land i det europeiske rådet stemme for de eventuelle tiltakene mot Ungarn. Det er det liten sjanse for at vil skje, med tanke på at Polen sitter rundt det samme bordet.

Orbáns kritikere i EU-parlamentet og ungarske menneskerettighetsorganisasjoner feirer likevel symbolverdien av at de europeiske verdiene seiret i hjertet av Brussel.

Også her hjemme ser vi positive reaksjoner på at artikkel 7 ble utløst:

«Bra for Europa», skriver Aftenpostens Europa-skribent Ingrid Brekke på Facebook. «En historisk og viktig dag. Det er helt rett at Europaparlamentet sender dette klare signalet til Orbán og hans regjering», sier Europabevegelsens leder Heidi Nordby Lunde.

Lunde understreker at det er synd at prosessen, på grunn av kravet om enstemmighet i neste steg, mest sannsynlig stopper her: «Likevel håper jeg at dette bidrar til en endring», sier Europabevegelsens leder.

Den ungarske utenriksministeren på sin side har et ganske annet syn på saken, og kalte ifølge Politico resultatet en «hevn fra den politiske pro-innvandrings-fløyen».  

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden