NYHET

Per Espen Stoknes er ikke helt enig i Shellenbergers påstand om at klimaalarisme skader klima – men litt enig, det er han.
Per Espen Stoknes er ikke helt enig i Shellenbergers påstand om at klimaalarisme skader klima – men litt enig, det er han.

Skader klimaalarisme klimaet?

Det mener den kontroversielle tidligere klimaaktivisten og forfatteren Michael Shellenberger. Per Espen Stoknes, psykolog med doktorgrad i økonomi svarer kontant: – Det blir for enkelt.

Publisert Sist oppdatert

En klimaaktivist ber nå om unnskyldning for klimaalarisme – for godt mål på vegne av alle klimaaktivister. Michael Shellenberger har forfattet flere bøker om klimapolitikk. I 2003 grunnla han sammen med Ted Nordhaus The Breakthrough Institute, en klimaorganisasjon som har regnet seg til den pragmatiske delen av den grønne bevegelsen, og som har vært kontroversiell både for sin støtte til atomkraft og for sin aksept av gass som en del av klimaløsningen. I 2016 startet Shellenberger organisasjonen Environmental Progress, som etter eget utsagn jobber med ren energi og energirettferdighet.

Shellenberger har altså havnet i konflikt med deler av klimabevegelsen flere ganger tidligere. Denne gangen går det likevel et skritt lengre, og Shellenberger kritiserer ikke bare klimabevegelsens løsninger, men hevder at selve trusselbildet som manes frem, er urealistisk og destruktivt. Nei, vi er ikke i ferd med å forårsake en «sjette masseutryddelse», hevder han; klimaendringer forårsaker ikke verre naturkatastrofer, og Nederland ble rikt mens landet tilpasset seg et liv under havnivået. Artikkelen der Shellenberger ytrer sin unnskyldning, er mye delt i sosiale medier og er forløperen til en bok som utbroderer kritikken. Shellenberger mener blant annet at klimaalarmisme skader klimaet.

Per Espen Stoknes, psykolog med doktorgrad i økonomi, har selv arbeidet faglig med klimaalarmisme. Og Stoknes mener man må forstå Shellenberger i lys av hans posisjonering i klimadebatten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her