NYHET

Mer enn halvparten av unge under 30 år er ganske eller veldig bekymret for klima, forklarer NRK i en video publisert sist uke. I videoen gir klimapsykolog Erik Nakkerud tips om hva man kan gjøre dersom man er bekymret for klima. Videoen høstet kritikk, men er nå redigert.

– Oppsøk hjelp dersom angst for klimaendringene hindrer evnen til å fungere i hverdagen

Klimapsykolog Erik Nakkerud ønsket å hindre sykeliggjøring av normalreaksjoner i en video hos NRK, men erkjenner at han kunne vært tydeligere på at mennesker som opplever at angsten hemmer dem, bør søke profesjonell hjelp

Publisert

NRK publiserte søndag et videoklipp hvor klimapsykolog Erik Nakkerud ga tre tips mot såkalt klimaangst. Nakkerud informerte om at klimaangst ikke trenger å tas med inn på terapirommet, ettersom klimakrisen er høyst reell. Han rådet blant annet seerne om å benytte energien fra uroen til å engasjere seg i en organisasjon eller et parti, og å stemme på et parti som har «en skikkelig klima- og miljøpolitikk» ved høstens stortingsvalg.

I kjølvannet av videoen ble rikskringkasteren kritisert for å drive partipolitisk agitasjon og spre budskap som kunne være faglig problematisk. NRK hadde heller ikke informert om at Nakkerud har partipolitisk bakgrunn i Miljøpartiet De Grønne, selv om han ikke lenger er aktiv i partiet.

– Angst er veldig komplekst hvor generelle råd ikke er så hjelpsomme. Dessuten er de generelle rådene mot angst eksponering, nyansering og gradvis å bli mindre redd for det en er redd for, ikke å omfavne angsten. I verste fall blir det som å leve ut vrangforestillinger, sa Anne Marie Frøkedal, psykologspesialist med lang fartstid innen behandling av personlighetsforstyrrelser.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS