KOMMENTAR

Lenge har man trodd at den 1200 år gamle steinene fortalte om myter krig og plyndring, men nye forskning viser at vikingene i stedet led av klimaangst
Lenge har man trodd at den 1200 år gamle steinene fortalte om myter krig og plyndring, men nye forskning viser at vikingene i stedet led av klimaangst

1200 år med klimaangst

Tidligere trodde svenske forskere at runene på den 1200 år gamle Rökstenen fortalte om krig og plyndring, men nyere forskning viser at vikingene i stedet var opptatt av noe helt annet.

Publisert Sist oppdatert

Den svenske tenåringsjenta Greta Thunbergs skolestreik for klima har løftet svensk klimaangst opp på den internasjonale arenaen. I løpet av 2019 har hun reist verden rundt, kun ernært ved frysetørkede pakker med veganretter, for å inspirere verdens ledere til å gjøre mer for å løse klimautfordringene. For sitt engasjement har hun blant annet blitt belønnet gjennom en nominasjon til Nobels Fredspris, og ved å bli utnevnt til Person of the year i Time magazine.

Men nå viser nyere svensk forskning at Thunberg slettes ikke er den første svensken med klimaangst som setter spor etter seg.

Inntil nylig har svenske historikere antatt at runene på Rökstenen, som er Sveriges mest kjente runestein, har referert til plyndring og krigerske bragder. Men takket være et tverrfaglig forskningsprosjekt, kan en ny fortolkning nå publiseres.

Forskningsprosjektet har gått gjennom hele teksten på runesteinen og kommet frem til forslag om nytolkninger. Et eksempel er steinens niende vers, der det etter tidligere oversettelser skal ha stått: «Då rådde Tjodrik den dristige, sjökrigarnas hövding över Reidhavets kust». Dette verset har man tidligere antatt at referer til den østgotiske kongen Teoderik Den Store.

Men forskerne bak prosjektet mener henvisningen til den gotiske kongen kan bygge opp under nasjonalistiske holdninger, slik at runesteinen blir et argument for landegrenser basert på rase.

Dermed har man kommet frem til en ny oversettelse av verset, som nå i stedet lyder: «Den djärve krigaren, männens hövding, red på hästen över horisonten i öster».

Og denne nye oversettelsen skal, om vi støtter oss til forskningen, kun være en metafor for klimaendringer, der den djerve krigeren som forsvinner over horisonten i realiteten viser til solen i overført betydning.

Dette løser et over 1200 år gammelt mysterium, skriver Universitetet i Uppsala, som hevder at inskripsjonene på steinen «vitner om 1200 år med klimaangst». For ifølge forskerne er det flere vers på steinen vi tidligere har antatt at handler om krig og plyndring, som nå viser seg å være er metaforer for solen og klima.

I forskningsartikkelen om funnene tas det likevel forbehold om forskerne enda ikke har funnet ut av absolutt alle av runesteinens mysterier, forskerne skriver: «Vi er selvsagt ikke så arrogante at vi tror vi har løst alle tolkningsproblemer med runeteksten. Det gjenstår fremdeles å utarbeide detaljer, og uklare passasjer må avklares om mulig.»

Dermed må de av oss som lurer på om runesteinen tar avstand fra Sverigedemokraterna, fremdeles smøre oss med tålmodighet, i håp om at forskningen en gang vil kunne gi oss svaret.