KOMMENTAR

Petter Stordalen under Politikerveckan Almedalen i 2013.
Petter Stordalen under Politikerveckan Almedalen i 2013.

Ingen moral er bedre enn dobbeltmoral

Petter Stordalen hyller Greta Thunberg. Gi meg heller en hotellkakse som innrømmer at ferier og flyturer ikke har det fjerneste med bærekraft å gjøre.

Publisert

De fleste av oss reagerer instinktiv mot kjendiser, forretningsfolk og politikere som ønsker å profilere seg på klimasaken samtidig som de velter seg i luksusforbruk. Hykleri! Det burde vært et tilintetgjørende argument. Enhver som gjør seg skyldig burde egentlig vært diskvalifisert fra videre debatt, men slik er det ikke.

Kroneksemplet er selvsagt Petter Stordalen. Han klarer det kunststykket å promotere seg på klima og bærekraft og å hylle Greta Thunberg, samtidig som han lever av å selge folk det motsatte av dette, nemlig hotellferier, og nå også med eget flyselskap. «Hvordan milliardæren skal gjøre siste-liten-reiser til Phuket grønne, og samtidig tjene penger, gjenstår å se», skrev Aftonbladets kommentator Natalia Kazmierska. Livsstilen hans er et kapittel for seg. Stordalens privatfly går som kjent i skytteltrafikk verden rundt. En favoritt er den gangen han og Eirik Bogsnes, bærekraftansvarlig i Nordic Choice Hotels, tok hvert sitt privatfly til en hotellåpning i Sverige.

Stordalen har imidlertid motargumentet klart. «Jeg innser at noen kan oppfatte det som dobbeltmoral, men det er bedre med dobbeltmoral enn ingen moral», sa han til Fredrik Skavlan i forrige uke. Sophie Elise, en annen som kombinerer hemningsløst forbruk med klimaengasjement, har tidligere ment det samme.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS