KORTE NYHETER

Flyfoto av den brasilianske regnskogen

Rekordutbetaling i miljøsubsidier

I 2019 utbetalte staten 9,4 milliarder kroner i miljøsubsidier. Det er den største utbetalingen noensinne, men over halvparten av beløpet går til aktører i utlandet.

Publisert

I 2019 økte utbetalingene til miljøsubsidier og relaterte overføringer med 1,1 milliarder til 9,4 milliarder kroner. Det viser foreløpige tall fra SSB om miljøøkonomiske virkemidler.

Ifølge SSBs egenomtale av tallene viser statistikken kun «overføringer som har til hovedformål å støtte aktiviteter som verner miljøet eller reduserer bruk av naturressurser».

Utgiftsposter på budsjettet som har et annet hovedformål, men er innrettet slik at de også skal bidra til miljøformål er ikke en del av tallgrunnlaget.

Målt i løpende kroner, var de offentlige utgiftene til miljøsubsidier og relaterte overføringer de høyeste siden statistikkens start i 2013. Men kun halvparten av bevilgningen utbetales til aktører i Norge. I 2019 mottok utlandet 4,8 milliarder kroner i miljøstøtte. Overføringene til utlandet økte med 643 millioner kroner fra 2018 til 2019, altså en oppgang på 16 prosent.

Statistikken for miljøøkonomiske virkemidler viser også utviklingen i innkrevde miljøavgifter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS