Klimacoachene

Si meg hva du er redd for, og jeg skal fortelle deg hva du tror på – og hvem som er din profet.

Publisert Sist oppdatert

Min venninne religionsfilosofen sa alltid at døden er religionens forutsetning: Om ikke døden fantes, skulle ikke heller religion finnes. Menneskets innsikt i sin egen dødelighet, hennes redsel for døden, tvinger henne til å søke svar for å holde redselen i sjakk. Innsikten i livets endelighet tvinger henne også til å søke svar på spørsmålet om livets mening: Hvordan skal jeg håndtere den utmålte tid som er min?

Hvis du er redd for døden, søker du deg til de tradisjonelle religionene som lover deg evig liv og oppstandelse til alternativ gjenfødelse. Er du redd for en kommende klimakatastrofe, slutter du deg til Greta Thunbergs voksende skare. Er du redd for normoppløsning, kan Jordan B. Peterson være din profet. Er du redd for rasisme, finnes Michelle Obama som et fyrtårn i mørket. Hvis du er mest redd for islamisering, kan Breitbart News bli din hellige skrift.

Det finnes to måter å definere religion på: Enten ut fra hva religion er, altså en substansiell definisjon; eller med utgangspunkt i hva religion gjør, som kalles en funksjonell religionsdefinisjon. I en substansiell religionsdefinisjon er religionens innhold, som hellige skrifter, riter, bygninger og guddommer, vesentlige komponenter. Her er forekomsten av en transcendent virkelighet og et transcendent vesen, altså en guddom, sentral.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS