Politikk

Knut Arild Hareide forsøker angivelig å få Solberg til å fjerne Listhaug

Hareide signaliserte tidligere denne uken at KrF trolig ikke ville stemme for mistillit, men stemningen ser ut til å snu i partiet.

Bilde: Stortinget / Frp / Flickr

Høyt KrF-spill om Sylvi Listhaug.

NTB skrev i går at man har fått signaler om at Kristelig Folkeparti og partileder Knut Arild Hareide antakelig kom til å holde hånden over Sylvi Listhaug.

Så kom flere uttalelser fra lokale partitopper som tok til orde for det motsatte. Det samme gikk stortingsrepresentant Geir Bekkevold langt i å si. Han er kjent for å være på venstresiden i partiet.

Så kom meldingen fredag om at Hareide innkaller til landsstyremøte mandag for å avgjøre Listhaugs skjebne, etter at Senterpartiet gjorde det klart at de ville stemme for mistillit.

Dermed kan Listhaug og regjeringens skjebne ligge i KrFs hender, om ikke noe skulle skje i løpet av helgen.

To KrF-kilder beskriver uavhengig av hverandre stemningen i stortingsgruppen som svært fiendtlig innstilt til Listhaug, og de mener at det kan ligge an til en støtte til mistillitsforslaget. Det blir pekt på at det ikke bare er de som normalt er skeptiske til borgerlig samarbeid som er opprørt, men også de mer høyreorienterte i gruppen.

En kilde mener at Hareide nå spiller et spill og at målet er å få Erna Solberg til å fjerne Listhaug.

Mulig ultimatum

I tillegg til de siste ukenes kontroverser har også de mer borgerlig anlagte latt seg opprøre sterkt over at politiet i forrige måned hentet ut en familie som befant seg i kirkeasyl i et bedehus i Fitjar i Hordaland.

En kilde mener at Hareide nå spiller et spill og at målet er å få Solberg til å fjerne Listhaug. Dermed vil Hareide i beste fall bli mannen som både redder regjeringen og samtidig fjerner Listhaug, noe som også kan gjøre det enklere for KrF å gå i regjering.

– Jeg mener at vi bør ha en annen justisminister enn Sylvi Listhaug. Så kan jo dette løses på veldig mange forskjellige måter, sier én sentralt plassert KrF-kilde.

Kilden mener det kan være sannsynlig at Solberg vil velge å ofre Listhaug.

Vedkommende peker på at det er flere i Høyre og Venstre som har et anstrengt forhold til Listhaug.

– Det er vel ikke utenkelig at en del i Høyre og Venstre håper på litt drahjelp fra KrF, akkurat som i presidentsaken, sier kilden med henvisning til at KrF var med på å legge press for at Olemic Thommessen skulle trekke seg som stortingspresident.

Kilden mener det kan være sannsynlig at Solberg vil velge å ofre Listhaug om alternativet er å la regjeringen gå.

En annen KrF-kilde tviler på at dette er sannsynlig, og mener at det i tilfelle er å gamble.

Blant de som gikk hardt ut mot Listhaug torsdag, var KrF-ideolog Erik Lunde:

Fortsatt optimisme

Om et høyt spill vil lykkes, er imidlertid høyst usikkert. Etter det Minerva forstår, mener fortsatt Listhaugs støttespillere at det mest sannsynlige er at hun vil bli sittende.

Statsministeren fastholdt også fredag overfor TV 2 at hun har tillit til Listhaug.

– Ja, det har jeg selvfølgelig, sa statsministeren.

Så sent som torsdag uttrykte Jensen at Listhaug fremdeles har hennes tillit.

– Det er lov å gjøre feil, også i politikken. Knapt noen har lagt seg mer paddeflat enn det Sylvi gjorde i dag. Og da synes jeg det er på tide å gå videre, sa hun til VG.

Les også Jan Arild Snoens analyse av mistillitsforslaget. 

En av de Frp-erne som ivrigst har forsvart Listhaug de siste dagene er stortingsrepresentant og innvandringspolitisk talsperson John Helgheim. Han delte fredag dette bildet:

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden