Send mer penger!

Rapporten fra Mediemangfoldsutvalget reflekterer tilstanden i den oljedopede norske debatten: Vi rører ikke ved det vi allerede har, og legger noen nye støtteordninger på toppen.

Publisert Sist oppdatert

På tirsdag la Mediemangfoldsutvalget ledet av Knut Olav Åmås frem sin utredning. En delutredning om støtte til en allmennkringkaster i tillegg til NKR, altså TV2, er tidligere fremlagt, med en prislapp på 135 millioner kroner.

At rapporten ender opp med ”send mer penger” er ikke så overraskende, siden de aller fleste medlemmer i utvalget kommer fra den subsidierte bransjen. Da er det mye lettere å bli enig om ekstramidler, i forhåpning om at noen andre, dvs. skattebetalerne, skal betale, enn å ta den vanskelige kampen om omprioriteringer.

Endringer i produksjonsstøtten

Det er riktignok foreslått noen justeringer i produksjonsstøtten. Noen innebærer modernisering, slik som at særtilskuddet til nummer to-avisene i de fire største byene bortfaller, og en endring i maksimal subsidieandel, som særlig vil ramme Klassekampen, Nationen og Vårt Land. Men utvalget er jo oljedopet, og selv denne lille nedskjæringen (som vil føre til at andre aviser får tilsvarende mer, siden den samlede potten til produksjonsstøtte ikke skal kuttes), gjøres avhengig av bortfall av arbeidsgiveravgift. Dermed blir tapet helt eller delvis kompensert også for disse.

Den direkte produksjonsstøtten til avisene, som er på drøye 300 millioner, er liten i det store bildet. Det gjelder også flere mindre nye særtilskudd til gratismedier, innovasjon og samfunnsviktig journalistikk, på til sammen 70 millioner som utvalget foreslår.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS