Mediekritikk

Koch-brødrene er ikke verdikonservative

Norsk journalister har en tendens til å blande alt på amerikansk høyreside sammen i en stereotyp gryte. Siste mann ut er Anders Giæver i VG.

Norsk journalister har en tendens til å blande alt på amerikansk høyreside sammen i en stereotyp gryte. Siste mann ut er Anders Giæver i VG.

I dekningen av amerikansk politikk bruker vi gjerne merkelapper som ”konservativ”, uten å definere det nærmere. Og da tenker vi gjerne på folk som både er verdikonservative, næringsliberalister og for et sterkt forsvar – som gjerne skal brukes utenlands. Dette har definert den republikanske koalisjonen i flere tiår, selv om Trumps fremgang alvorlig utfordrer den.

Men på denne måten går vi også glipp av det store mangfoldet på amerikansk høyreside, i og utenfor det republikanske partiet. For det er jo slett ikke alle som er verdikonservative, noen er økonomiske populister, og ikke få er isolasjonister og mot sterkt amerikansk engasjement i utlandet.

En slik refleksiv tildekking av dette mangfoldet kan vi lese i den erfarne tidligere USA-korrespondentens artikkel med tittelen Panikk i Washington i VG på tirsdag. Han skriver om ulike krefter innen det republikanske partiet som nå samler seg mot Trump. Og han skriver om Koch-brødrene, sentrale pengefolk som det er skrevet utallige artikler og flere bøker om. Giæver:

”De søkkrike og sterkt konservative Koch-brødrene som er partiets viktigste økonomiske bidragsytere og de skal ha gitt uttrykk for at Trumps politiske fortid, hvor han har vært tilhenger av selvbestemt abort og en rekke andre liberale kampsaker, er uakseptable.”

Problemet er at Koch-brødrene IKKE er verdikonservative. Tvert imot er de liberale i mange av disse sakene. De er først og fremst næringsliberalister og opptatt av slike saker. De er også motstandere av de neokonservatives agenda og var imot Irak-krigen. (Som Trump var for, før han ble imot den). David Koch var endog visepresidentkandidat for Det libertarianske partiet i 1980. Charles Koch beskrives også best som libertarianer. Deres redsel dreier seg om at Trump ikke vil gjøre noe med en voksende velferdsstat, hans proteksjonisme og vilje til å favorisere spesielle næringer – som en prinsippløs dealmaker.

Som en artikkel hos Mediaite i 2012 oppsummerte det:

“While this may come as a surprise to many, it’s actually quite well-known that the Kochs are socially liberal and fiscally conservative — a.k.a., “libertarian”.

Som eksempler på dette viser de til at brødrene er tilhengere av homofile ekteskap og legalisering av narkotika. David Koch er også uttalt tilhenger av fri abort. Deres verdiliberalisme er bredt dekket, blant annet i Washington Post i 2014.

Dette burde altså Giæver vite, men enda mer oppsiktsvekkende er at den artikkelen i New York Times som han er inspirert av, bruker korrekte eksempler på Koch-brødrenes «konservatisme» – og de er ikke Giævers:

“At a recent presentation hosted by the billionaires Charles G. and David H. Koch, the country’s most prolific conservative donors, their political advisers characterized Mr. Trump’s record as utterly unacceptable, and highlighted his support for government-funded business subsidies and government-backed health care, according to people who attended.”

OPPDATERT: Koch-brødrene vil ikke bruke penger på å angripe Trump.

Mediekritikkspalten er støttet av Fritt Ord.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden