Kommentar

Kommer Bonde Tusvik og hennes handmaids til å demonstrere også mot Pride-festivalen?

Bilde: TitiNicola

Bonde Tusviks sammenligninger mellom dagens regjering og A Handmaid’s Tale er det mest bisarre i angrepene mot regjeringen så langt.

Anført av komiker Sigrid Bonde Tusvik troppet i går omlag tredve kvinner opp på Slottsplassen iført røde kostymer – inspirert av den prisbelønte HBO-serien The Handmaid’s Tale, basert på Margaret Atwoods bok ved samme navn.

Den prisbelønte serien er en dystopi der politisk undertrykte kvinner kidnappes, mishandles og tvinges til å være fødemaskiner for en herskerklasse som selv ikke er i stand til å bære frem egne barn. Den rike herskerklassen forsvarer overgrepene ved å vise til den bibelske historien om Israels stamfar Jakob og hans andre kone Rakel, som ikke var i stand til å bli med barn. For å bøte på dette gir Rakel sin slavekvinne Bilha til Jakob for å bli svanger og føde på hennes vegne.

I The Handmaid’s Tale leser overgriperne fra disse bibelversene under bestialske voldtektsritualer,  der de fullbyrder sine forbrytelser mot konkubinene.

Når VGTV spør Tusvik om hvorfor de har valgt å møte opp på Slottsplassen iført disse kostymene, svarer hun:

– Dette er en markering som vi gjør på grunn av den nye regjeringen og fordi KrF og Ropstad, som har såpass kristenkonservative holdninger, har fått lov til å ha ansvaret for barn og familier, og har ganske drøye meninger om akkurat kvinners rettigheter.

Det er slettes ikke  drøyt å sammenstille dette med The Handsmaid´s tale, forklarer Tusvik. Det som er fremstilt som en dystopisk fremtid i serien, er nå nemlig «plutselig (…) i ditt eget samfunn i 2019», som hun formulerer det. Begrunnelsen følger kontant: Man kan nemlig ikke ta tidlig ultralyd, selv om mange på Stortinget og folket for øvrig er for dette.

Selv om det har vært kontrovers rundt reglene for ultralyd i Norge, er Tusviks utsagn galt.  Det er ikke forbudt å ta tidlig ultralyd i Norge. Det er bare ikke betalt av staten, så du må betale 1500 kroner selv. Dette endres ikke ved denne regjeringsutvidelsen – kostnaden består, altså.

Jeg skal ikke påberope meg å være hverken litteraturviter eller filmekspert, men selv ikke mellom linjene har jeg klart å finne igjen spørsmålet om finansiering av tidlig ultralyd i Atwoods dystopi.

Tusvik oppgir ytterligere en grunn til at denne demonstrasjonen er passende: «Og så er det jo Ropstads tidligere utspill om homofile.» Her kunne man kanskje finne likhetspunkter med mellom Ropstad og Atwoods roman? Det er imidlertid ikke umiddelbart klart hva hun refererer til. Er det for eksempel da Ropstad allerede som KrFU-leder i 2009 åpent utfordret moderpartiet ved å ta gifte homofile inn i KrFUs sentralstyre?

Man skal kanskje ikke avkreve Tusvik dybdekunnskap om Ropstads uttalelser om homofili før hun velger å sammenligne ham med undertrykkerne i The Handmaid’s Tale. Å skyte først og spørre etterpå er i blant nødvendig når man bekjemper en totalitær stat. Likevel refererer hun formodentlig til et utsagn som har vært resirkulert i sosiale medier i det siste – perfekt timet til folk som i større grad etterspør lett tilgjengelig informasjon som kan la dem rase mot en allerede etablert fiende, og i noe mindre grad  etterspør mer og nyanserende informasjon – der Ropstad uttaler at det ikke ville være naturlig for ham å gå i pride-tog.

Det er lov å kritisere både de 1500 kronene for tidlig ultralyd og beslutningen om ikke å gå i pride-toget, selvsagt – eller for den del endringen i reguleringen av fosterreduksjon. Men for utenforstående kan det være litt vanskelig å forstå helt presist hva dette har med The Handmaids Tale å gjøre.

Det bærende premisset i den fortellingen er altså  en overklasse som ikke kan få egne barn, og utnytter maktesløse kvinner ved å bruke dem utelukkende for reproduktive formål. I Gilead er selvsagt også abort forbudt: Det er et kristenfundamentalistisk diktatur, tross alt. Selv om det ikke er den mest sentrale problemstillingen i boken, har Margaret Atwood også fremhevet dette politiske aspektet ved boken. Men koblingen til det norske politiske landskapet og diskusjonen om reguleringen av fosterreduksjon og finansieringen av tidlig ultralyd, er mer enn perifer. Atwoods egen hovedbekymring handler om radikaliseringen av et liberalt samfunn til et diktatur. Men siden Tusvik nå allerede har anskaffet kostyme, vil jeg likevel tipse om hva hun i stedet kan demonstrere mot, så hun får mer valuta for pengene kostymet må ha kostet.

Det finnes nemlig andre spørsmål i vår tid som i hvert fall synes tettere på historien i The Handmaid’s Tale. For også i vår verden finnes en rik overklasse som får lavere sosiale lag til å føde barn for dem om de ikke kan få dem selv. Til tross for at surrogati er ulovlig i Norge, gjør mange nordmenn det likevel, ved å anskaffe surrogatmor i utlandet. Vi vet ikke det nøyaktige omfanget av praksisen, men tall VG har innhentet viser at det ble behandlet rundt 80 saker om såkalt stebarnsadopsjon etter surrogati i 2017 – ti ganger så mange saker som antall gjennomførte fosterreduksjoner.

Norske myndigheter vet at disse barna er kommet til på en måte som strider mot norsk lov. Gjennom å tilrettelegge for lovlig adopsjon – snarere enn for eksempel en preventiv straff –, legitimerer den norske stat likevel i en viss forstand bruken av kvinner i utlandet som fødemaskiner for rike nordmenn.  

Dette er selvsagt fortsatt så langt fra situasjonen i The Handmaids Tale at jeg ikke tar det ille opp om noen blir fornærmet, men det er uansett langt flere faktiske berøringspunkter med denne problemstillingen enn at du må betale selv for tidlig ultralyd.

Tilfeldigvis er en av de fremste forsvarerne av surrogati i Norge Foreningen FRI. Foreningen FRI er også arrangør av pride-parader over hele landet. Så i Kjell Ingolf Ropstads fravær: Kanskje Tusvik kan ta med kostymet sitt på Pride-festivalen også, og demonstrere mot arrangørens holdninger til surrogati.

Klarer hun én demonstrasjon, så klarer hun vel to.

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden