KOMMENTAR

Trygve Slagsvold Vedum fristet med sin variant av grønt, og velgerne kjøpte.
Trygve Slagsvold Vedum fristet med sin variant av grønt, og velgerne kjøpte.

Valgresultatet ble grønt, men litt mindre grønt enn spådd

For en gangs skyld var ikke Senterpartiet undervurdert i målingene. Pollofpolls sammenstilling av kommunemålinger var uvanlig treffsikre.

Publisert Sist oppdatert

Senterpartiet var valgets største seierherre, med et landsresultat i kommunevalget på 14,4 prosent. Det var i samsvar med TV2s prognose, men langt over de 13 prosentene som Valgdirektoratets prognose viste da valglokalene stengte.

Men gjennomsnittet av landsmålingene hadde vist 15,1 prosent, og TNS Kantar, som har truffet best av byråene ved de siste valgene, hadde dem på hele 15,8. Ved de frem siste valgene har landsmålingene undervurdert Senterpartiet. Slik ble det ikke denne gangen, og selv om det er fremgang også i storbyene, er den mer beskjeden der. Seieren er likevel overbevisende, og vil gi mange flere Senterparti-ordførere landet rundt.

Men nettstedet pollofpolls lager også en beregning basert på kommunemålingene. Den spådde 14,5 prosent og traff derfor veldig godt. Også for de øvrige partiene var denne beregningen treffsikker, og hadde et samlet avvik, når FNB og Andre holdes utenfor, på 2,3 prosentpoeng. Også i 2017 gjorde en tilsvarende sammenstilling av fylkesmålingene det godt, men bommet likevel dobbelt så mye.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her