SPALTIST

Når media spør, sier snuten ingenting

Det er sikkert ubehagelig for Norsk Narkotikapolitiforening å bli beskyldt for rolleblanding, korrupsjon og brudd på straffeprosessloven. Likevel er det skuffende at en organisasjon med medlemmer fra ordensmakten, velger tåkelegging som kommunikasjonsstrategi.

Publisert

«Når snuten spør, si ingenting», heter det i den bergenske rapartisten Kamelens mest kjente låt. Da han på en konsert i Kristiansand i 2018 fulgte opp med å rope «fuck politiet», valgte politiet å arrestere og bøtelegge ham. Mye kunne vært sagt om politiets forhold til ytringsfriheten i den sammenhengen. Jeg vil nøye meg med å påpeke at Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) åpenbart har lært noe av Kamelen, og at lærdommen er langt fra den man i en rettsstat kunne ønske at de hadde tatt.

Når NNPF nå, tre år senere, selv har havnet i et hardt vær som har utviklet seg til en krise, var strategien nemlig klar fra dag 1: «Når media spør, si ingenting».

Gjennom mine år i politikken, lærte jeg mye mer om krisehåndtering enn jeg egentlig skulle ønske meg. Basert på mine erfaringer, vil jeg hevde at NNPF har valgt en kommunikasjonsstrategi som setter effektivitet foran etikk. Som privat organisasjon er det i deres fulle rett å prioritere å gjøre det de tror vil fungere fremfor å gjøre det rette. Når jeg likevel tror strategivalget deres ikke vil gi den effekten de håper på, er det fordi NNPF har feilvurdert hvilken type krise de står i.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her