Apanasjen må opp!

Hvis kongeparet skal betale mer vedlikehold og privat drift av egen lomme, må apanasjen opp.

Publisert Sist oppdatert

Dagbladet har i lang tid gransket kongefamiliens pengebruk, og de har avslørt at ansatte ved hoffet har utført vedlikeholdsarbeid på kongeparets mange private eiendommer. Ved første øyekast virker det uryddig og rart, og det er det også. På en måte. Vi andre bestiller ikke rørlegger til en tett do hjemme og sender regningen til arbeidsgiver.

Det betyr ikke at hoffet har tappet fellesskapet for penger. Skal vi forsvare en kongerolle som går i arv, må den være symbolsk, tilbaketrukket, seremoniell og uten reell politisk innflytelse. Skal det likevel være en tydelig og samlende rolle, må den være mer opphøyet og full av pomp og prakt enn retten til å (ikke) bære et bestemt etternavn, for å trekke en parallell til trivielle ting som arves.

Enn så lenge har ikke noe storting valgt å kaste kongen av tronen. Han har med andre ord samme legitimitet som en statsminister det ikke er flertall for å kaste. Så kongefamilien er der, og det ligger i deres roller å bo litt større og litt flere steder enn en treroms på St. Hanshaugen eller en villa i Tuengen allé. Monarkiet er ikke en fiks idé som en dansk prins fant opp i 1905 fordi han ikke fikk annen jobb. Folket forventer at de går inn i en rolle med paralleller, både bakover i historien og til andre monarkier (noen av dem er mildt sagt guffne, riktignok).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS