KOMMENTAR

Konservatismen og statsindividualismen

I en debatt om hva konservatisme er, var deltakere fra tre ulike partier enige om noe som ingen av partiene deres fronter.

Publisert Sist oppdatert

Abstrakte diskusjoner om konservativ ideologi (ja da, konservatismen er egentlig ikke en ideologi) er som kjent Minervas egentlige raison d’être. Det er noe både vi og ikke minst leserne simpelthen elsker, og ideelt sett skulle alle artiklene handlet om det.

Når det av uvisse årsaker likevel ikke er slik, koster vi det likevel på oss når anledningen byr seg ekstra godt. Det gjorde den i går i forbindelse med at tidligere Minerva-redaktør Torbjørn Røe Isaksen har skrevet en liten innføringsbok med tittelen Hva er konservatisme? Da var det bokbad, eller snarere debatt om boken og temaet i regi av Civita, med Kristin Clemet som ordstyrer og henholdsvis Isaksen, Erik Lunde fra KrF og Ola Borten Moe fra Senterpartiet i panelet. Bare hvite heterofile menn der, altså.

Selv om Høyre er det eneste partiet i Norge som omfavner konservatismebegrepet, er konservatisme slett ikke det samme som den politikken Høyre til enhver tid fører. De som lyttet til debatten, ble minnet på det, for eksempel når Isaksen sier at konservatismen tar utgangspunkt i de historiske og de nære fellesskapene, og at den ikke primært handler om marked og økonomi, men om kultur og verdier.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her