Nyhet

Konservative partimedlemmer er villige til å bryte opp Storbritannia for å gjennomføre Brexit

Bilde: Pixabay

Men tanken på Jeremy Corbyn som britisk statsminister gir toryene nok avsmak til å avlyse utmeldingen av EU.

Siden folkeavstemningen i juni 2016, har Brexit ført til to britiske statsministres avgang og opprettelsen av et nytt politisk parti som for tiden utkonkurrerer det konservative partiet på meningsmålingene.

En ny meningsmåling fra YouGov viser hvor stor grad Brexit har endret stemningen blant partiets medlemmer. En majoritet på 54% er så bestemt på å forlate EU at de er villige til å risikere det konservative partiets ødeleggelse, om nødvendig. Kun 36% setter partiets overlevelse foran å realisere Brexit.

Men det er ikke bare eget parti tory-medlemmer er villige til å la gå til grunne for å sikre en skilsmisse fra Europa. Mange er åpne for tanken på å splitte selve den britiske unionen bestående av England, Wales, Skottland og Nord-Irland. 59% er villige til å gi slipp på sistnevnte, mens 63% sier de kunne godtatt at Skottland forlater Storbritannia, fremfor å kansellere Brexit.

Heller ikke den britiske økonomien står over for partimedlemmenes Brexit-iver. 61% av konservative partimedlemmer vil fortsatt følge stø kurs mot et brudd med Europa, også dersom det ville ført til betydelig skade på den britiske økonomien.

Et sted går likevel grensen for de konservative. På spørsmål om hvorvidt de fremdeles vi gjennomføre Brexit dersom utfallet også innebærer at Jeremy Corbyn blir britisk statsminister svarer kun 39 prosent av de fremdeles vil gjennomføre utmeldingen fra EU.

 

Ingen styring uten Brexit

Når det gjelder fremtidige valg, er ikke flertallet i tvil. 58% mener at å forlate EU uten en fremforhandlet avtale vil sikre det konservative partiet makten i enten det neste parlamentsvalget, eller i flere fremtidige valg. 62% mener det samme dersom britene meldes ut med en avtale på plass.

Hele 87% mener partiet vil tape neste valg hvis man forsøker seg på en ny folkeavstemning. Av disse er nesten en tredel overbevist om at partiet aldri igjen vil lede en regjering dersom et slikt scenario skulle skje. På spørsmål om hvilke sjanser toryene har for fremtidig regjeringsmakt dersom britene forblir i EU, svarer 51% at skaden på partiet vil være så stor at det aldri skjer igjen.

De gamle politiske skillelinjene langs høyre-venstre-aksen ser også ut til å bli mindre relevante for toryene. 51% av medlemmene sier de har mer til felles med tilhengere av andre partier som deler deres syn på Brexit enn de har med partifeller som stemte for å bli i EU i 2016.

Mens Labour historisk sett har vært de konservatives hovedmotstander i kampen om regjeringsmakt, mener nå 67% av medlemmene at Brexit-partiet representerer den største trusselen for toryene. 34% svarer det samme om Labour. 68% mener det vil være lurest å peile seg inn på velgerne til Brexit-partiet og United Kingdom Independence Party (UKIP) i jakten på høyere oppslutning. Kun 25% mener veien til politisk seier innebærer å stjele velgere fra Labour og Liberaldemokratene.

Brexit-tilhengeren og tidligere borgermester i London, Boris Johnson, ligger an til å bli De konservatives neste leder, og med det, statsminister. Nærmere halvparten (46%) av partiets medlemmer ville imidlertid vært fornøyde dersom Brexit-partiets leder, Nigel Farage, ble leder av Det konservative partiet. Blant den andelen partimedlemmer som stemte for Brexit, støtter 56% Farage som leder. Farage er tidligere leder av UKIP, og var en av de mest beryktede stemmene blant såkalte “Leavers”, de som ønsket å forlate EU ved folkeavstemningen i 2016.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden