SPALTIST

Overbevisningen om at verden styres av et satanistisk nettverk som rituelt ofrer barn, er en arketypisk forestilling som neppe vil forsvinne ved det første. Jødeprogromer gjennom middelalderen var ofte knyttet til forestillinger om at jødene bedrev rituelle offer av kristne barn.

Ingen bør bli overrasket om QAnon overlever Trump

Konspirasjonsteorier om djeveldyrkere som misbruker og ofrer barn har dype historiske røtter. På 90-tallet fant «the satanic panic» også veien til Norge.

Publisert

En liten uke etter Joe Bidens innsettelse som president føles det allerede som en evighet siden stormingen av Kongressen. Det mest ikoniske og symboltunge bildet fra kaoset som utspant seg, er av QAnon-sjamanen, Jake Angeli, utkledd med en hornprydet Davy Crockett-aktig pelslue, ansiktsmaling og bar overkropp, på Senatets talerstol.

Av alle absurditetene som knytter seg til Trumps presidentskap, må den bisarre konspirasjonsteorien QAnon ta kaka, eller rettere sagt, pizzaen. Men til tross for sin absurditet er QAnon-konspirasjonsteorien blodig alvor, iallefall for dem som bekjenner seg til denne forestillingen om en styrende samfunnselite bestående av pedofile satanister. Hva er røttene til slike forestillinger og forstyrrede konspirasjonsteorier, som bærer i seg kraft nok til å få sine tilhengere til å storme Kongressen?

The satanic panic

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS