Nyhet

Koran med bacon

Ulike former for misbruk av Koranen er Rasmus Paludans foretrukne aksjonsform.

Koran-brenneren Rasmus Paludan har fått nok underskrifter til å stille til neste folketingsvalg. Det utløser neppe en ny Muhammed-krise, men styrker radikale islamister i Danmark.

I dag ble det kjent at advokat Rasmus Paludans parti Stram Kurs har nådd tilstrekkelig mange underskrifter til å kunne stille til vårens folketingsvalg.

I Danmark er sperregrensen til Folketinget lav, bare 2 prosent. Til gjengjeld er grensen for å kunne stille liste høyere enn i Norge. For tiden trengs 20.109 underskrifter. I går ble dette passert med god margin, men det gjenstår likevel å sjekke disse underskriftene, eller «velgererklæringene», som det formelt kalles. Og Stram Kurs har ikke fulgt reglene for innsamling av støtte til punkt og prikke.

Paludans parti har, etter at det ble stiftet i 2017, stilt i lokalvalg noen steder, men samlet svært få stemmer – 0,1-0,2 prosent, mindre enn det den norske Alliansen fikk ved siste stortingsvalg.

Det er uklart om Stram Kurs vil være en vesentlig trussel mot oppslutningen til andre innvandringsfiendtlige partier som Dansk Folkeparti, som seiler i kraftig motvind, og Nye Borgerlige, som kjemper for å komme inn for første gang. Når han stiller til Folketinget, vil Paludan bli invitert til Danmarks Radios debatter, og det bør kunne øke oppslutningen, men det skal mye til for at han skal bli innvalgt.

Partiet må kalles ekstremt, og går inn for forbud mot islam, totalt stopp i innvandring og hjemsendelse av ikke-vestlige innvandrere.

Provokasjoner og motreaksjoner

Paludan har i det siste markert seg ved gjentatte anti-muslimske provokasjoner, som å tenne på Koranen (eller det han hevder var Koranen) og streame dette på Facebook. En annen «artighet» er å pakke Koranen inn i bacon. Paludan ble tidligere i måneden dømt til 14 dagers betinget fengsel for en rasistisk uttalelse om afrikanere.

Paludans oppførsel får internasjonal oppmerksomhet, og noen er redde for at dette kan få lignende effekter som under Muhammedkarikatur-krisen i 2005. Blant annet New York Times og Fox News har skrevet om ham. I Berlingske Tidende i dag advares det mot motreaksjoner fra myndighetene i muslimske land og «gata» i slike land.

Seniorforsker Helle Malmvig ved Dansk Institut for Internationale Studier sier til BT at risikoen er mindre denne gang. Etter den arabiske våren er myndighetene redde for at slike demonstrasjoner kan omformes til et angrep på deres eget regime.

Derimot er det liten tvil om at Paludans provokasjoner fungerer som rekruttering til radikale islamistiske grupper i Danmark, som er langt sterkere enn i Norge. Hans aksjoner har ført til voldelige motdemonstrasjoner, blant annet med brannstiftelser og hærverk på Nørrebo for to helger siden. Politibeskyttelsen rundt Paludans stunt har hittil kostet mange millioner danske kroner.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden