KOMMENTAR

Det tar tid før økte smittetall i USA slår ut i flere døde.
Det tar tid før økte smittetall i USA slår ut i flere døde.

USA: Koronadødsfall forventes å stige igjen

I tre uker har smittetallene i USA økt kraftig, mens stadig færre dør. Dødstallene er nå på vei oppover igjen, men vil trolig ikke nå gamle topper.

Publisert

Norske medier har en stund meldt om rekordmange nye påviste koronasmittede i USA. Tallene er lang høyere enn under den tidligere toppen i april og mai. Men samtidig har antallet rapporterte døde fortsatt å synke uke for uke. Mens godt over 2000 døde hver uke rundt toppen i april, har tallet nå falt til omkring 500.

Men det er ingen grunn til å slappe av. Det tar lang tid fra smitten faktisk skjer til noen dør av sykdommen. Det går tid fra smitten inntreffer til den blir påvist i test, men det er også en betydelig forsinkelse i rapporteringen av dødsfall. Ulike eksperter oppgir litt forskjellige anslag fra når endringer i påvist smitte forventes å slå ut i rapportert død, men 3-4 uker synes å være et rimelig anslag.

Den tydelig økningen i positive tester kom omkring 18-19. juni, altså for tre uker siden, og er bare forsterket senere. I helgen og mandag var det riktignok en viss nedgang, men dette skyldes langhelg i USA og forsinkelse i innrapporteringen, noe som bekreftes med kraftig oppgang tirsdag og onsdag. Etter langvarig fall, begynte antallet innlagt på sykehus å øke igjen omkring 21. juni.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her