KOMMENTAR

Koronakommisjonens leder Stener Kvinnsland overleverer kommisjonens sluttrapport til statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse på Statsministerens kontor.
Koronakommisjonens leder Stener Kvinnsland overleverer kommisjonens sluttrapport til statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse på Statsministerens kontor.

En veldig norsk undersøkelse

Koronakommisjonens rapport gir god innsikt i hva norske myndigheter burde gjort annerledes, men det er også drøftelser som mangler for å bedre ruste landet for den neste pandemien.

Publisert

I går la koronakommisjonen fram sin rapport om «myndighetenes håndtering av koronapandemien». Rapporten, som teller 452 sider, gir et detaljert innblikk i de fleste viktige beslutningen som er blitt tatt gjennom håndteringen av pandemien og virkningen av disse.

Samlet sett peker rapporten mot at «myndighetene har håndtert covid-19-pandemien godt», men finner også flere svakheter ved håndteringen. Kommisjonen fremhever blant annet at landet var dårlig forberedt på pandemien både med tanke på tilgang til kritisk smittevernutstyr og at beslutningen om å stenge ned landet 12. mars i fjor nærmest ble improvisert frem i dagene før beslutningen. I tillegg kritiserer kommisjonen regjeringen for å ha manglet en plan for hvordan importsmitten skulle håndteres etter at landet ble gjenåpnet igjen og utover på høsten. Kommisjonen skriver: «Da regjeringen lettet på smitteverntiltakene fram mot sommeren 2020, gjorde de mange vurderinger enkeltvis. Regjeringen vurderte ikke summen av lettelsene, og de hadde ingen plan for å håndtere økende smitte over grensene.»

En streng lesning av disse to punktene innebærer at regjeringen hadde litt flaks som lykkes med å slå ned smitten våren 2020. Og at regjeringen selv var medvirkende årsak til at epidemien fikk blomstre opp igjen på høsten. Det er rett nok vanskelig å argumentere kontrafaktisk, og med mindre importsmitte ville vi kanskje åpnet mer opp og raskt endt opp med samme smittenivå. Uansett synes kommisjonens kritikk å være relevant.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS