NYHET

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus setter konklusjonen fra egen granskningsgruppe til side  UN Photo / Elma Okic
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus setter konklusjonen fra egen granskningsgruppe til side UN Photo / Elma Okic

Nekter å forkaste hypotesen om laboratorieuhell som årsak til pandemien

WHOs granskningsgruppe avviser laboratoriehypotesen etter bare to uker i Kina. Men organisasjonens generalsekretær sier at alle hypoteser fortsatt skal forfølges.

Publisert Sist oppdatert

På en pressekonferanse tidligere denne uken kunngjorde leder for WHOs granskningsteam, Dr. Peter Ben Embarek, at hans gruppe ikke lenger vil forfølge hypotesen om at pandemien kan ha startet som et uhell i en av Wuhans mange viruslaboratorier: «Våre funn tyder på at det er svært lite sannsynlig at laboratoriehypotesen kan forklare at viruset ble overført til mennesker. Vi vil derfor ikke forfølge denne hypotesen i vårt videre arbeid», uttalte Embarek.

WHOs granskning i Wuhan har kun pågått i fjorten dager, etter at innreise til Kina for WHOs granskere gjentatte ganger har blitt forsinket som følge av krangling mellom WHO, Kina og andre stormakter om hvordan undersøkelsen skal gjennomføres, og hvem som skal kunne delta i den.

Enkelte medlemmer av WHOs team har imidlertid gitt uttalelser som kan bidra til å forklare hvordan gruppen har rukket å komme til en konklusjon så raskt. I et intervju hos China Global Television Network uttalte Peter Daszak (som i tillegg til å være medlem av WHOs granskningsgruppe også er en langvarig samarbeidspartner av Wuhans virologiske institutt) at WHOs granskningsgruppe enstemmig hadde gått inn for å forkaste laboratoriehypotesen etter å ha evaluert datagrunnlaget de har blitt forelagt i løpet av oppholdet i Kina.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS