NYHET

Hovedkvarteret til WHO i Geneve

– WHO: Dersom funn peker i retning av et laboratorium, vil dette bli fulgt opp

Etter lange forhandlinger er WHOs gransking av koronavirusets opphav nært forestående. Flere er imidlertid bekymret for at granskningen hverken vil være grundig eller transparent.

Publisert Sist oppdatert

Det brygger opp til ny diskusjon om koronavirusets opphav: Etter mange runder med forhandlinger om mandat og tilgang, skal Verdens Helseorganisasjon (WHO) gå i gang med en granskning av hvordan utbruddet startet. Så langt har et flertall ment at det mest sannsynlige er at viruset kom direkte fra et dyr – men det er uklart hva slags, hvor og når det i så fall skulle ha skjedd.

Samtidig er mange forskere uvillige til å utelukke muligheten for at viruset ved et uhell har unnsluppet et laboratorium. Men vil WHO være i stand til å undersøke dette på en god måte? Og er organisasjonen villig til å gjøre det?

Det er ikke så mange år siden lekkasjer fra laboratorier stod høyt på agendaen for WHO. Slike hendelser har skjedd et antall ganger. En av de mest kjente episodene er knyttet både til Kina og til koronavirus: I mars 2004 ble en 26 år gammel laboratoriearbeider smittet med SARS-CoV-1 viruset mens hun arbeidet på Kinas nasjonale institutt for virologi i Beijing. Hendelsen var den tredje gangen SARS-viruset unnslapp fra laboratorium etter at den første SARS-epidemien ble brakt under kontroll i 2003.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS