Har Norge lov til å spare på vannet for å øke fyllingsgraden i vannmagasinene?

Nord Pool antyder at vannsparing potensielt kan være i strid med EU-regelverk, dersom det skyldes politisk press, snarere enn relevante politisk signaler. RME, som forvalter EU-regelverket i Norge, vil ikke si hvor grensen går.

Publisert

I sitt siste kvartalsnyhetsbrev uttaler Nord Pool – som er en sentral markedsplass for kraft i Europa – at det kan være et brudd på REMIT-avtalen å øke vannverdier for å spare vann i magasinene. Til Energiwatch uttalte Nord Pool følgende:

«Etter vårt syn er det å ta hensyn til et begrep om samfunnsansvar ikke en grunnleggende faktor ved beregning av vannverdier. En økning i vannverdier ved å ta hensyn til samfunnsansvar er muligens ikke en legitim begrunnelse og kan anses som et brudd på REMIT.»

Saken handler om at flere norske kraftprodusenter har priset vannet sitt så høyt at det ikke er blitt solgt i markedet de siste månedene. Dermed har vannet blitt i magasinene slik at fyllingsgraden har økt – og slik at den norske forsyningssikkerheten er blitt bedre. Dette skjer etter at norske myndigheter nettopp har oppmuntret til å øke vannverdiene. Betyr det at norske myndigheter også oppmuntrer til markedsmanipulasjon som bryter med REMIT?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS