Politikk

KrF har avgitt klart flest velgere til Høyre og Frp

– Møre og Romsdal er et konservativt fylke, forteller Reiten til Minerva.

Bilde: Kristelig Folkeparti / Brit Fotostudio / Wikimedia Commons

Det mener TV2-ekspert Terje Sørensen. Steinar Reiten (KrF), ny på Stortinget fra Møre og Romsdal, mener analysen har mye for seg.

KrF endte til slutt på 4,2 prosent, en nedgang på 1,4 prosent fra forrige stortingsvalg, og partiet fikk i overkant av 120 000 stemmer (Valgresultat.no, 99,8 prosent opptalt).

Terje Sørensen, som er tallknuser og valgekspert på TV2, sier til Minerva at de stemmene KrF har mistet, antakelig i all hovedsak har gått til Høyre og Fremskrittspartiet.

– Bømlo i Hordaland kan være et eksempel, sier Sørensen.

I Bømlo har KrF gått tilbake 6,4 prosentpoeng til et valgresultat på 16,8 prosent, mens Høyre har gått fram 4,8 prosentpoeng til 28,3 og Frp står på stedet hvil på 19 prosent.

Sørensens anslag over hovedstrømningene fra KrF er som følger:

  • 30 000 velgere til Høyre.
  • 10 000 velgere til Fremskrittspartiet.
  • 10 000 velgere til Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Disse tallene samsvarer med våre målinger og så litt ekstra, for jeg tror det har skjedd noe i sluttfasen som har gjort at KrF tapte enda mer til Høyre og Frp, sier Sørensen, som understreker at tallene er basert på gjennomgang av en del kommuner.

Les også: Holmenkollen og Frogner Høyre reddet Venstre.

For å undersøke materien nærmere, må man se på de områdene hvor KrF har høy oppslutning.

– Jeg antar at Frp kan ha fått like mange velgere fra KrF som Høyre for eksempel i Sunnmøre, mens Høyre stakk av med de fleste for eksempel i Hordaland, sier Sørensen.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

For å sikre regjeringen

Steinar Reiten, som er nyinnvalgt på Stortinget for KrF fra Møre og Romsdal, mener at analysen til Terje Sørensen har noe for seg.

– Møre og Romsdal er et konservativt fylke, forteller Reiten til Minerva. Han understreker at hans egne tanker om dette er antakelser, og at partiorganisasjonen vil bruke tid på å analyser tallene.

– Konservative og ansvarlige KrF-ere kan ha stemt Høyre for å sikre fortsatt borgerlig regjering, sier Reiten.

I 2013 gikk partiet til valg på at de ønsket de rødgrønne ut av regjeringskontorene og en ny borgerlige regjering, og partiet hadde da framgang i Møre og Romsdal.

– Ved dette valget har det imidlertid vært usikkerhet om hvilke partier KrF ville velge å støtte i regjering, og vi har gjort et veldig dårlig valg, forteller Reiten.

Resultatet i Møre og Romsdal er en tilbakegang på 2,8 prosent for KrF, mens Høyre har gått tilbake 2,6 prosent og Fremskrittspartiet har gått fram 2,2 prosent.

– Jeg tror at det jeg tenker på som konservative og ansvarlige KrF-ere, kan ha stemt Høyre for å sikre fortsatt borgerlig regjering, sier Reiten.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden