Politikk

KrF-kilde: Løpet kjørt for de blå i partiet

SITTER TRYGT: Partileder Knut Arild Hareide (KrF) blir neppe utfordret, selv om ikke alle ønsker hans venstresving velkommen.

Bilde: KrF

Flere reagerer på Hareides nye signaler, men partilederen blir neppe utfordret.

Knut Arild Hareides siste bok «Det som betyr noe» blir tolket av flere som et innlegg i debatten om Kristelig Folkepartis fremtid.

– Hvis Høyre i stadig større grad velger å bevege seg bort fra sin verdikonservative arv, gir det også færre grunner til at KrF skal foretrekke Høyre framfor andre partier, skriver Hareide i boka.

Hareides nye signaler blir møtt med resignasjon fra partiets høyrefløy.

Det er ikke så lett å være entusiastisk KrF-er om dagen.

– Det er ikke så lett å være entusiastisk KrF-er om dagen, sier en kilde med kjennskap til hvordan de mer borgerlig orienterte KrF-erne nå vurderer situasjonen internt i partiet.

Sulteforet

Vedkommende påpeker at KrF lenge har blitt sulteforet på makt, posisjoner, status og medvind.

Utfordrer neppe: Hans O. Syversen

Hildegunn Bernsen / Wikicommons

– Knut Arild Hareide kan nå ta KrF inn i et politisk landskap ingen ønsker, rett og slett fordi alt er bedre enn det som skjer nå, sier en KrF-kilde som lenge har ivret for regjeringssamarbeid.

Det store paradokset er at flertallet av representantene i Kristelig Folkepartis stortingsgruppe er regnet for å være borgerlige. I tillegg til Hareide er det velkjent at Telemark-representant Geir Bekkevold ønsker å trekke partiet i en rødgrønn retning. Ellers er representantene valgt inn fra vestlandsfylker hvor det såkalte grunnplanet i KrF fortsatt står sterkt, og hvor en majoritet ønsker et borgerlig samarbeid. Blant de som ivrer for et borgerlig samarbeid er nestleder Kjell Ingolf Ropstad, Steinar Reiten og Hans Fredrik Grøvan.

– Flere på stortinget jobber intenst for et borgerlig prosjekt, sier KrF-kilden

Neppe utfordret

Men slik situasjonen er nå, vil neppe Hareides strategi bli utfordret. Det blir tatt for gitt at Hareide vil trekke seg om han ikke får viljen sin gjennom. Per i dag er det ingen motkandidater som er kjente nok i befolkningen til å utfordre Hareide. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad er også kjent for å ønske et borgerlig samarbeid, men etter det Minerva forstår mener han selv at han er for ung til å ta over ledelsen av partiet. Ropstad er 33 år gammel.

– Den eneste som kunne utfordret er kanskje Hans Olav Syversen, som også er regnet for å være borgerlig, men han falt ut av Stortinget fra Oslo i valget, påpeker kilden.

Kilden tror også at de som er skeptiske til å bytte beite til rødgrønn side vil bli medgjørlige om de tilbys makt og posisjoner i et eventuelt nytt regjeringssamarbeid.

– Selv de tror jeg nok på et eller annet vis at de vil bli fornøyd. Det man gjør i slike konstellasjoner, er å sørge for å at de som er mer borgerlige får plass i en rødgrønn regjering, eller omvendt, at de mer rødgrønne ville fått plass i et borgerlig regjeringssamarbeid.

– Feil retning

For ung: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

KrF

På grunnplanet er det imidlertid motstand mot å ta partiet i rødgrønn retning. Leder Viggo Lütcherath i Kristiansand KrF mener det vil være feil av Hareide å søke samarbeid mot venstresiden. Han advarer ifølge NTB om at partiets velgere på Sørlandet kan svare med å svikte partiet.

Hvis Hareide vil gå til den andre siden, er det å gå i feil retning. Viggo Lütcherath, Kristiansand KrF.

– Hvis Hareide vil gå til den andre siden, er det å gå i feil retning. Og det er her på Sør- og Vestlandet KrF har reell innflytelse på lokalpolitikken. Det bør veie tungt for landsstyret. Jeg advarer mot å gå mot venstre. Det er ikke en farbar vei for KrF, sier Lütcherath.

Svarte

På pressekonferansen til Aschehoug forlag tirsdag, i forbindelse med bokutgivelsen, spurte Minerva om det rødgrønne byrådssamarbeidet i Bergen, og om det fantes noe motvilje internt i egen gruppe mot å gå den veien nasjonalt.

Til det svarte Hareide at han ikke ville gå inn i detalj på samarbeidspørsmålet nå, men roste samarbeidet i Bergen som en suksess og positiv opplevelse, selv om det hadde vært en del bråk med utmeldelser.
På spørsmål fra Lars Nehru Sand i NRK sa Hareide at han ikke vil stille kabinettspørsmål om samarbeidsspørsmålet på landsstyremøtet i partiet, som starter fredag.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden