Mediekritikk

Krig mot kvinner

Dagsavisen vil ha det til at kvinnekamp dominerer amerikansk valgkamp. Men demokratenes talking points speiler ikke virkeligheten.

Dagsavisen vil ha det til at kvinnekamp dominerer amerikansk valgkamp. Men demokratenes talking points speiler ikke virkeligheten.

Dagsavisens Heidi Taksdal Skjeseth (TS) har snakket med amerikanske feminister, og presenterer i dag den typiske demokratiske kritikken av republikanernes politikk. Konservative krefter er på fremgang og vil sette kvinnenes stilling sterkt tilbake, ifølge denne kritikken.

Abort og prevensjon
Typisk for vinklingen er det når TS skriver:

Republikanerne vil gi religiøse institusjoner rett til ikke å dekke kvinners tilgang til prevensjon som del av bedriftenes private helseforsikringstilbud.

Dette er helt baklengs. Denne retten eksisterer i dag. Det er Obama-administrasjonen som har foreslått å pålegge alle som tilbyr sine ansatte helseforsikring å inkludere gratis prevensjon i denne, noe republikanerne motsetter seg.

Men det er riktig at republikanernes fremgang i valget i 2010 har ført til forslag om mer restriktiv abortpolitikk. Republikanernes problem er imidlertid at lite av dette kommer noen vei i praksis. TS skriver:

I flere stater må kvinner som vil ta abort gjennomgå tvungen ultralyd for selv å se på fosteret før aborten.

Nei. Det er riktig at to stater — North Carolina og Texas, har vedtatt dette, men loven er ikke iverksatt og foreløpig stoppet av føderale domstoler.

Hvem snakker om økonomi?
TS har snakket med Jessica Aron ved Center for American Progress, som sier:

De konservative er veldig ivrige etter å ta vekk kvinners rettigheter, samtidig som de fullstendig overser den økonomiske krisen, sier Aron til Dagsavisen.

Dette er en svært farget fremstilling. Det er riktig at Santorum har fokusert mye på såkalte ”verdispørsmål”. Santorum tapte nominasjonen. Romney har fokusert på økonomien. Han vant nominasjonen. Republikanerne har lagt frem en omfattende økonomisk plan i Kongressen — Ryan-planen. Demokratene har ikke lagt frem noen egen budsjettplan på flere år, utover Obamas budsjett som er nedstemt, og har isteden gått til kraftig angrep på Ryan-planen.

Det er ulike meninger om hvordan USAs økonomiske problemer skal løses, og det er helt sikkert at denne diskusjonen vil dominere valgkampen frem til november. Å gjengi påstanden om  at republikanerne er mest interessert i å snakke om noe annet er en del av demokratenes propaganda, ikke god journalistikk.

Tvert imot er det demokratene som har egeninteresse i å snakke om verdispørsmål, siden flertallet i det amerikanske folket er på deres side og har beveget seg i liberal retning i slike spørsmål, med abortsaken som eneste viktige unntak. Og meningsmålingene viser ganske entydig at økonomien er Obamas svakeste punkt.

Republikanernes kvinneproblem
Taksdal Skjeseth viser også til at republikanerne har tapt oppslutning blant kvinner på grunn av sin konservative politikk, og trekker frem en Pew-måling der Obama ledet med 20 prosent blant kvinner som bevis. Dette er svært selektivt. Demokratene har over langt tid gjort det bedre blant kvinner enn blant menn (Obama slo McCain med 13 prosentpoeng), og meningsmålingene svinger sterkt.   TS har valgt å ta den målingen der Obama ledet mest i hele 2012 (med 12 prosent blant alle velgere) for å vise republikanernes problem blant kvinner. Pew-målingen er fra tidlig i mars.

Ser vi på de ferskeste målingene, leder Romney på tre og Obama på to (men Obamas ledelse er større). To av disse har opplysninger om oppslutning etter kjønn. Hos CNN leder Obama med 9 prosent blant alle, med 16 prosent blant kvinner. Hos Fox leder Romney med 2 prosent blant alle, men ligger 8 etter blant kvinner. Ja, republikanerne har et kvinneproblem,  og det har trolig økt noe under primærvalgkampen, men det er ikke så stort som TS antyder. Og  siden målingene er ganske jevne, er det like sant at demokratene har et manneproblem.

Lønnsgap og kjønn
TS klarer også å rote det til når det gjelder kvinners lønnsnivå. Det er ikke første gang. Hun skriver:

For hver dollar amerikanske menn tjener, får kvinner betalt 77 cent for samme arbeid.

Uttrykket ”for samme arbeid” gjentas i en faktarute. Men det er ikke riktig, noe som klart fremkommer av hjemmesiden til Center for American Progress. Dersom TS hadde tatt seg bryet med å klikke på linken til den forskningsartikkelen CAP bygger på, ville hun sett at de 77 prosent viser til alle heltidsjobber, ikke ”samme arbeid”. Forskerne har også forsøkt å finne ut hvor mye av lønnsgapet som kan forklares av objektive kriterier. De viktigste av disse er nettopp av kvinner og menn ikke gjør samme arbeid, men arbeider i forskjellige yrker og bransjer. Halvparten av gapet forklares på denne måten — altså av det IKKE er samme arbeid som utføres. Men 40 prosent er uforklart av slike kriterier.

Twitter: @jasnoen

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden