NYHET

Twitter-kontoen Canadian Ukrainian Volunteer hevder å være driftet av frivillige canadiske soldater i aksjon i Kherson. Historiene de deler er spektakulære, men kritikere nekter å tro at de er sanne.

Heltemot eller oppspinn?

Fire canadiere hevder på Twitter å kjempe ved fronten i Ukraina. Men krigshistoriene bryter med logisk formidling av militære operasjoner og stemples som latterlig eventyrlige.

Publisert Sist oppdatert

Det er vanskelig å lete seg gjennom informasjonsflyten fra krigen i Ukraina. Rykter og andrehåndsberetninger florerer på nett sammen med propaganda og desinformasjon. Mange engasjerte følgere av invasjonen benytter sosiale medier, hvor også reportere, aktivister, sivile og militært personell løpende melder om utviklingen på bakken. En av de mest anerkjente er den ukrainske krigskorrespondenten Illia Ponomarenko, som i skrivende stund har 1,2 millioner følgere på Twitter, og i forrige uke fikk en kronikk publisert i Aftenposten.

Mange Twitter-kontoer utgir seg for å være frivillige stridende, og deler bilder og informasjon fra krigen. En av disse er Canadian Ukrainian Volunteer. I profilteksten opplyses det om at kontoen tilhører et firemannsteam som kjemper i Kherson-regionen sør i Ukraina. Profilen – som ble startet i mars 2022 – viser også en animasjon av døde orker med påskriften «ORCS MUST DIE!» i det ukrainske flaggets farger. Orker er et av kallenavnene ukrainerne har gitt de russiske invasjonsstyrkene – en henvisning til de blodtørstige onde skapningene fra J. R. R. Tolkiens univers.

I skrivende stund har Canadian Ukrainian Volunteer over 115 000 følgere. Kontoen deler bilder, video og informasjon angivelig fra bakken i Ukraina, og har fått oppmerksomhet for ganske oppsiktsvekkende formidlinger fra krigen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS