Politikk

Kritisk til invitasjon av islamistorganisajon

Skjermdump fra Mevlana moske, som drives av ISMGISMG - Islamske Samfunn Millî Görüs i Norge.

Bilde: Skjermdiump Facebook

– Ikke noe annet enn naivitet og uvitenhet, sier den norsk-tyrkiske eks-muslimen Cemal Yucel Knudsen om invitasjonen av islamistgruppen Milli Görüs.

Islamistorganisasjonen Milli Görüs er blant dem som skal innlede, når Oslo kommune neste uke arrangerer seminar om å forebygge radikalisering. Det er lederen av organisasjonen, Mehmet Temel, som stiller på seminaret. I Oslo har bevegelsen sin moské på Tveita, øst i byen. 

Milli Görüs er en verdensomspennende tyrkisk islamistbevegelse med nære bånd til regjeringspartiet AKP i Tyrkia. Det er samtidig en mangslungen bevegelse som har avdelinger i den vestlige verden og rommer ulike strømninger.

En som er kritisk til at en slik organisasjon skal bidra til Oslo kommunes arbeid mot radikalisering, er norsk-tyrkeren Cemal Yucel Knudsen, leder i Ex-Muslims of Norway.

– Å invitere en islamistorganisasjon som er motstandere av en sekulær stat, antisemitter, mot vestlige verdier og alt annet fra Vesten, er ikke noe annet enn naivitet og uvitenhet, sier Yucel Knudsen.

Han har tidligere fortalt om sine erfaringer med å bryte med bevegelsen rundt tyrkiske AKP  som ung mann i Tyrkia. Han sier at invitasjonen av Milli Görüs viser at det er grunn til å frykte at islamister nå får innflytelse også i Norge. Han viser til at dette er en bevegelse som deler verden i muslimer og ikke-muslimer, og har som langsiktig mål å opprette en islamsk stat og legge verden under islam.

– Hvis Milli Görüş ikke er islamister, hvem er da islamister? Hva tenker og ønsker egentlig Oslo Kommune?

 

Artikkelen fortsetter under lenken til Minervas intervu med Cemal Yucel Knudsen

– Det var kult å være islamist

Vil forebygge

Enhet for Mangfold og integrering er arrangør av seminaret. De svarer at de forsøker å bidra til forebygging gjennom å synliggjøre innsats for gode oppvekstvilkår, spesielt der aktører på tvers av kommunale, frivillige, private, tros- og livssynsmenigheter går sammen.

Milli Görüs sine hovedkvarter ligger i Tyskland, der bevegelsen står sterkt. Foto: Icmg1453 / Wikicommons

Icmg1453 / Wikicommons

Leder Rowena B. Teodocio viser blant annet til at organisasjonen deltar i samarbeid om foreldreveiledning med fagsenteret i Bydel Alna.

– Det er i lys av dette at organisasjonen er invitert som bidragsyter, sier Tedocio til Minerva.

Kontroversielle uttalelser

Grunnleggeren av Milli Görüs var Necmettin Erbakan. Han kom ved flere anledninger med kontroversielle uttalelser.

– Jødene ønsker å herske fra Marokko til Indonesia, sionistene har i 5767 år arbeidet for en verdensorden der alt av penger og makt hviler på jødene, sa han i et intervju i 2007.

I 2010 gjentok han det samme budskapet overfor Die Welt.

– De har en sterk tro, religionen deres forteller dem at de skal styre verden, sa Erbakan, som hevdet at jødene kontrollerte verden gjennom det kapitalistiske system.

En tysk leder av Milli Görus har overfor Die Tageszeitung i 2010 beskrevet nettopp Erbakan som en åndelig far.

– For store deler av Milli Göråus-bevegelsen her i Europa er Erbakan en slags patriark, stamfaren, en du ikke vil motsi, sa Mustafa Yoldas, som var kritisk til hans rolle i bevegelsen.

Erbakan døde i 2011.

Kjønnsdelte arrangmenet

I Norge har Milli Görüs havnet i skyggen av andre islamistorganisajsjoner. Men under et seminar på Høgskolen i Oslo og Akershus i 2014 omtalte Aftenposten hvordan menn og kvinner satt hver for seg mens foredragsholderen ble sagt å gi uttrykk for et svært konservativt syn på kjønnsroller.

Organisasjonen ble også omtalt i minoritetsavisen Utrops gjennomgang av norske moské-miljøer. Her fremgikk det at de har tilhold på Mevlana moske på Tveita. Til Utrop opplyser også moskeen at de har kjønnsdelt religiøs undervisning til barn.

Ungdomsavdelingen til Milli Görüs, ISMG Ungdom, ble i fjor tildelt prisen «Årets Ungdom 2017» av Islamsk Råd, en organisasjon som har havnet i hardt vær de siste årene blant annet for sin ansettelse av den niqabkledde islamisten Leyla Hasic. Lederen Mehtab Afsar er også blitt kontroversiell på grunn av sin konfronterende holdning til det norske storsamfunnet.

Trakk seg

Da statsråd fra  svenske Miljøpartiet de gröna Mehmet Kaplan ble tvunget til å trekke seg i 2016, var hans forbindelser til islamistbevegelsen en av årsakene til at han måtte gå av.

Mill i Görus i Norge har ikke ønsket å kommentere saken.

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden