Kunst og kultur må gjøres relevant for flere

Kunst- og kulturfeltet må ikke reduseres til å kun gjelde en avgrenset del av befolkningen. Min viktigste oppgave som kulturminister er å gjøre kultur relevant for alle.

Publisert Sist oppdatert

Ingebjørg Sofie Larsen skriver i Minerva om motsetningen mellom armlengdes avstand som et grunnleggende liberalt syn, og statens rolle i kulturlivet. Jeg har aldri ansett meg selv som en utelukkende ideologisk drevet politiker, men at jeg fra liberalt hold angripes for å mene at det er feil at alle kunstnere skal få delta i stipendbehandlingen, og ikke bare de som har riktig organisasjonstilhørighet, overrasker stort.

Når jeg mener det er riktig at alle kunstnere skal inkluderes i stipendbehandlingene handler ikke det utelukkende om hvem som blir tildelt stipend. Det handler om at de 25 prosent som tidligere nærmest har vært utestengt fra stipendkomiteer, nominasjonsprosesser og beslutninger om retningslinjer for komitéarbeid skal kunne få en stemme i stipendbehandlinger som gjelder deres eget fagområde. Det er på tide å inkludere alle kunstnere, uavhengig av medlemskap.

Å jobbe for en tydelig retning i kulturpolitikken betyr ikke automatisk at armlengdes avstand minker. Tvert imot.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her